Sosyal Fobi nedir?
Utangaçlık diye kısıtlanmış bir terimin yeni ve geniş bir anlama sahip olan adı olan sosyal fobinin ne demek olduğunu anlatan bilgiler içermektedir.
Hemen sosyal fobinin ne demek olduğunu anlatan bir kaç özelliğine değinelim:
– Korkulan herhangi bi durumdan sürekli kaçış halinde olma ve bunu bir yük olarak taşıma
– Sosyal ortamlarda, bir şey söylemek, performans göstermek gibi durumlarda rezil olma korkusu
– Sürekli izleniliyormuş, her an takip altındaymış hissi.
Sosyal Fobiyi tetikleyebilecek potansiyele sahip durumlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:
– Tanımadığımız kişilerle tanıştırılmak.
– Üst düzey kişilerle konuşmak.
– Telefon etmek
– Misafir ağırlamak
– Bir iş yapma halindeyken başkaları tarafından izlenmek.
– Bir an için ilgi odağı olmak
– Topluluk içinde yemek yemek
– Topluluk içinde konuşma yapmak ve haliyle tüm gözlerin sizin üzerinizde olması
– Karşı cins ile diyalog halinde olmak
Sosyal fobinin bize ne gibi zararları dokunabilir?
Sosyal fobisi olan insanlarda, olmayan insanlara oranla , en çok şu özellikler dikkat çeker:
– Yalnız yaşama oranları yüksek olur.
– Eğitim seviyeleri genelde düşüktür
– iş hayatlarının grafikleri inişli çıkışlı olur.
– Ekonomik açıdan daha kötü durumda veya öyle görünür.
– Zamanla daha başka psikiyatrik rahatsızlıklar da görülebilir.
– İntihar etme oranları yüksektir. İntiharı bir çözüm yolu olarak görenlerin fakat intihar etmeyenlerin sayısı da epeyce fazladır. Tabi ki intihar bir çözüm yolu değildir.
– Sosyal açıdan yalıtılmış durumdalardır. Adeta bir fanusun içinde yaşarlar.
Sosyal Fobi tedavisi nasıl gerçekleşir?
Sosyal fobinin ilaç tedavisi antidepresan ilaçlar ile yapılır. Anti depresan ilaçların bağımlılık yapma etkisi yoktur. Bu ilaçlar sanıldığının aksine günlük kullanımları, sırasında uyuşukluk, unutkanlık, sersemlik, halsizlik gibi olumsuz şeylere neden olmaz.
sanırım bende bu hastalıga yakalandım 1 yıl oluyo bunları yasamak olmekten daha beter cozum ıse bunları hıc aldırmamak bunları hıc dusunmemek tabı yapabılınırse
sosyal fobi hayatınızı zehir eden ve hiçbir zaman peşinizi bırakmayan birşey
tedavisi zor ve sürekli bunun tersi yönde savaşmayı gerektiriyor.Antidepresanlar kullanılıp,pozitif bir tavır takınmayı basarabilir, olumlu yönde hissiyatımızı arttırabiliriz.Antisosyal insanlarla birlikte olmak,kısıtlanılmak,baskı görmek yenilgiye ugramamızı kolaylaştırır.Basarısızlık kendimizi dogru ifade edemedigimizde gercekleşen sonuç olabilir fakat yalnız kalabilmeyi basarabildiklerindende yeterince yaratıcı ve birikimlidirler.
3 yıl önce ilaç tedavisi gördüm ve bir yere kadar durumum nispeten düzeldi. Daha sonraysa tekrardan zaman zaman benzer duygular içine girer gibi oluyorum ve eyvah yine mi diyorum. Şu anki durumumda hiç bir şey yapmak için kendimde istek ,güç, azim ve hırsı kendimde bulamıyorum. Bu yüzden de ne bir işim, ne de etrafımda ne görüştüğüm yakın bir arkadaşım ve de bir sevgilim var. Kendimdem nefret ediyorum. Allah tan korkmasam hiç düşünmeden intihar edeceğim.
kendinden nefret etmene gerek yok emre koskoca dünyada bir sen deilsin bu hastalıkla uğraşan bende aynı dertten muzdaribim sonuçta insan aciz bir varlıktır herkes hata yapar kimse mükemmel deil hastalığı yenemesende en azından karşıdakininde insan olduğunu unutma intiharıda hiç düşünme herkes mutlaka ölümü tadacaktır bu dünya boş cefasıda fani sefasıda boşver kaybedecek hiç bişemiz yok önümüze ne gelirse yaşayalım enazından ben böyle düşünüorum gerçektende işe yarıyor
karşılaşılan bir nedensiz ve belirsizlik olduğunu kabul etmekle beraber hiçbir zaman ölümle sonuçlanmasını istemem. ben bu fobinin ihtiyaçları istekleri ve arzu ettiklerimizi yerine getiremediğimizden kaynaklandığını ve bunların sıklaşmasından dolayı oluştuğunu düşünüyorum. yapılabilecek güzel şeyleri bir çoğumuz biliyoruz ama farkında olmamamızdan veya göremediğimizden içimizde daha da derin yaraların çıkmasına neden oluyor. sosyal fobi her geçen gün artmakta ve bunun bitmeyeceğini de söyleyebilirim. görevde bulunduğum süre içinde bu artışın farkındayım. sevildiğini hissetmek ve paylaşımlar çoğu zaman iyi ve ben artık bir yaşama güç veriyorum hissi yaratır. bunu yakın çevremizden başlayarak yenebileceğimize inanıyorum.
tam herşey düzeliyordu sosyal fobim %60 kadar geçmişti ki bir olay atlattım bu olaydan sonra insanların yanına arkadaşlarımın arasına çıkamadım pek sonra tekrar başa döndüm şu an babamdan bile utanıyorum bu da bana bir fikir verdi demekki sürekli olarak arkadaşlarla spor yapmak gezmek muhabbet etmek gerekiyor böyle olunca çok hafiflemişti