Anadolu Ajansının kuruluş amacı nedir?
Türkiye Cumhuriyeti devletinin ilk ajansı konumunda bulunan AA; habercilik anlayışına getirdiği yeni ilkeler sayesinde adından son günlerde sık sık bahsettiriyor. Uluslar arası bir ajans mahiyetini kazanma yolunda hızla adımlar atan AA, 1920 yılında Türk Kurtuluş Savaşı hakkında ki haberlerin yurt genelinde duyurulması amacıyla kuruldu. Kuruluşunda Atatürk, Halide Edip Adıvar, Yunus Nadi gibi isimler yer aldı.
Atatürk imzalı Anadolu Ajansının kuruluşuna dair notta kuruluş amacına dair şu paralelde sözler yer alıyordu. İslam canevi olan Osmanlı Devleti düşman işgali altında. Tüm yurtta Müslüman kişilerin doğru havadislerle içte ve dışta aydınlanmaları gerekir. Bu nedenle kendi ajansımızın kurulması kararı isabetli bir fikir olarak ortaya çıkmıştır. Mustafa Kemal tarafından açıklanan bu bildiri, Anadolu Ajansının kuruluşunun temeli olmuştur.
Ajansın ilk bürosu milli mücadelenin de ilk olarak teşkilatlandığı büroda yani Ziraat mektebinde kurulmuştur. Bu büroda Halide Edip Adıvar kendisine has olarak düzenlediği çalışma odasında havadisleri yazmaya ve çoğaltmaya başlamıştır. Büro içerisinde o zaman sadece yazıhane, raflar, sandalye, daktilo, 2 masa bulunuyordu. Halide Hanım ayrıca burada İngiliz gazetelerinden gelen haberleri de tercüme ediyordu. Mustafa Kemal tarafından gönderilen telgrafları da haber şeklinde yazarak, dağıtımıyla meşgul oluyordu. İlk haberini 12 nisan da yapan AA, 1925 yılında Anadolu Ajansı Türk Anonim Şirketi ile özerk bir kurum oldu. Şimdi yarı özerk yarı resmi kuruluş sıfatını sürdürmekte.
Aynı zamanda ajans, uluslar arası boyutlara erişebilmek için cesaretli adımlar atmakta, 2012 yılında Arapça Haberler Koordinatörlüğüyle Kahire merkezli çalışmaktadır. 2013 senesinde ise Beyrut şubesini açmıştır. Aynı yıl içerisinde Gazze şubesi de açılmıştır. New York, Pekin, Brüksel gibi batı coğrafyasında da yapılanmaya başlayan Ajans, metinler, analizler, fotoğraf, grafik, ses, video, montoj gibi pek çok alanda içerik üretmektedir.