Anason bitkisi
Anavatanı Doğu Akdeniz olan anason, maydanozgiller familyasına mensup olan bir bitkidir. Yıllık otsu bir bitki olarak tanımlanan anason, doğal ortamında 50 ile 60 santimetre uzunluğa varabilir. Silindir biçiminde bir gövde yapısına sahip olan bitkinin dik gövde yapısı, anasonun en belirgin özellikleri arasında yer alır. Anason bitkisinin gövdesi boştur ve bitki çok dallı yapısı ile dikkat çeker. Gövdesinin yüzeyindeki tüyler ve çizgiler anasonun dışarıdan fark edilir özelliklerindendir. Bileşik şemsiyeler şeklinde toplanan çiçeklere sahip olan anasonun alt yaprakları uzun saplı ve kalp benzeri bir forma sahiptir.
Meyvelerinin karakteristik özelliği de anason bitkisinin dışarıdan kolaylıkla ayırt edilebilmesini sağlar. Üzeri tüylü ve yeşile kaçan bir sarı renge sahip olan anason meyveleri küçük fiziksel yapıya sahiptir. Ülkemizde genellikle rakı yapımında kullanıldığı için oldukça önemli bir ticari değere sahip olan anason, anason bitkisinin tohumlarından elde edilmektedir. Alkollü içkilere aroma katmak için yüzyıllardır kullanılan anason tohumları, kendine has bir tat ve kokuya sahip olduğu için ülkemizde özellikle rakı üretiminin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.
Anason tohumlarının içinde bulunan ve Anethol olarak isimlendirilen yağ, çeşitli işlemlerden geçirilerek ayrıştırılır ve alkollü içeceklere aroma katmak için bu şekilde kullanılır. Anethol kimyasal özellikleri nedeniyle suda çözünen bir yapıya sahiptir ancak alkollü içeceğin sahip olduğu su oranının artması halinde çökelme eğilimi gösterir. Anethol yağının bu özelliği, rakı gibi anasonlu içkilere su katılması halinde içkinin beyaz renk almasını sağlar. Anason tohumları yüzyıllar öncesinden günümüze gerek gıda maddesi gerekse de alkollü içecek aroması olarak kullanılmaktır.
Anason bitkisinin tohumları alkollü içeceklerin üretiminde kullanıldığı gibi gıda üretiminde de önemli bir hammaddedir. Medeniyetler beşiği Anadolu’nun binlerce yıllık kültür zenginliği içinde kendine yer bulan anason, farklı hamur işlerinde bir baharat olarak da kullanılır. Tatlılarda aroma ve koku arttırıcı olarak kullanılan anason, ayrıca kedi ve köpek mamalarının üretimine de girer. Dünya genelinde üretilen evcil hayvan mamalarının daha zengin bir lezzete sahip olması için kullanılmaktadır.
Anason tüm bunların dışında insan vücuduna yararları nedeniyle ilaç sanayi için de önemli bir hammadde görevi üstlenmiştir. İştahsızlığa, mide ve bağırsak gazı sorunlarına iyi geldiği söylenen anasonun ayrıca idrar sökücü özelliğe de sahip olduğu belirtilmektedir. Mide bulantısına da iyi geldiği düşünüldüğü için genellikle Anadolu’da kusma önleyici olarak kullanılan anason daha pek çok sorunda başvurulan doğal bir bitki kimliğine sahiptir. Ancak bu tür sorunlar yaşan insanların çözümü kendi başlarına anason kullanmak yerine uzman bir hekime danışmaları, şüphesiz verilecek en doğru karardır.
Rahnansaika