Android işletim sistemi
Mobil cihazların özellikle 2005 sonrası hızlı bir şekilde gelişmesiyle birçok kullanıcı “Android” kelimesini çok sık bir biçimde duymaya başladı. Yeni nesil akıllı telefonlar için bir standart uygulama haline dönüşen Android işletim sistemi, Linux tabanlı geliştirilmiş bir uygulamadır. Open Handset Allience ile dünya devi Google ortaklığının bir sonucu olarak 5 Kasım 2007 tarihinde ortaya çıkan bu işletim sistemi, açık kaynaklı Linux işletim sisteminin mobil cihazlara entegre edilmiş halidir.
Akıllı cep telefonlarının ve PDA’ların birçok işlemi yapabilmesi için gerekli olan altyapıyı sağlayan Android, aygıtların çok daha fonksiyonel bir kullanıma sahip olmasını sağlamıştır. Ortaya çıktığı günden beri Google firmasının geniş ekibiyle sürekli geliştirilen Android işletim sistemi, günümüzde 250 binin üzerinde uygulamanın çalıştığı bir devasa bir ortam haline gelmiştir. Bu kadar çok uygulamanın yer aldığı bir platformda kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda dilediği uygulamaya ulaşarak bilgi edinmesini, uygulamalar arasında arama yapmasını ve istediği uygulamayı satın almasını sağlayan Android Market, kullanıcılara internet üzerinden hızlı erişim ile uygulama indirebilme imkanı sunmaktadır.
Google firmasının sahibi olduğu Android Market, kurumsal uygulamalardan bireysel uygulamalara kadar oldukça geniş bir yelpazeye yayılan uygulamalar sunmaktadır. Java dilinde yazılmış olan geliştiriciler, Google tarafından sağlanan uygulamaların internet üzerinden mobil cihaza indirilmesini ve yüklenmesini sağlar. 2007 yılında bir araya gelen Open Handset Allience ve Google yetkilileri, telif hakkı olmayan bir işletim sistemi tabanına sahip olan yeni yazılımların geliştirilmesine karar vererek, günümüzün yeni nesil telefonların artık bir vazgeçilmez olan Android’in temellerini atmıştır. Böylece 2009 yılında piyasaya sürülen öncü Android işletim sistemleri tamamen açık kaynak koduna sahip olmuştur.
Android işletim sisteminin açık kaynak kodlu olması birçok ev kullanıcısının da yazılım üzerinde geliştirme çalışması yapabilmesini ve böylece ilerleyen süreçte Android’in sürekli olarak gelişmesini sağlamıştır. Android işletim sistemi üzerindeki farkı uygulamaların birbirleriyle olan uyumsuzluğu, işletim sisteminin yavaşlaması ve çeşitli donma hataları ortak bir çalışma ile ortadan kaldırılmış ve günümüzün çok daha sorunsuz bir biçimde çalışan Android’i ortaya çıkmıştır. Android işletim sisteminin Linux kernel üzerine yapılmış olması ayrıca yazılım dünyasında tekel haline gelmiş bazı firmaların ürünlerini kullanmak istemeyenler için de son derece başarılı bir alternatif olmuştur.