Anonymous Grubu ve faaliyetleri
Her ne kadar kendini bir “bilişim grubu” olarak nitelendiriyor olsa da Anonymous, aralarında birçoğu devlet organizasyonlarına ait olan internet sitelerine ve dijital data merkezlerine düzenlediği siber saldırılarla adından bir “hacker örgütü” olarak söz ettirmektedir. Kendini aktivist bir siber müdahale grubu olarak tanımlayan Anonymous Grubu’nun, dünyaca ünlü haber ağı CNN tarafından “Wikileaks’ın 3 büyük halefinden biri” olarak da gösterildiği de söylenmektedir. Siyasi hedeflerini açık bir dille belirten grup günümüzde dünyanın dört bir yanından katılımcıların yer aldığı geniş bir kitle haline gelmiştir. Kimliğini sürekli gizli tutan ya da en azından gizli tutmaya çalışan grup, özellikle 2008 yılında oldukça organize ve sistematik bir biçimde yaptığı uluslararası internet saldırıları ile adından dünya çapında söz ettirir hale gelmiştir.
Günümüzde pek çok bilişim uzmanına göre dünyanın en güçlü siber saldırı ekiplerinden biri olan Anonymous, yayımladığı videolar ile ülkelerin siyasi gündemleri ile ilgili de birçok farklı yorumda bulunmaktadır. Gruptan Wikipedia sayfasında, telif hakları çerçevesinde koruma altına alınan fikir ve sanat eserlerinin sahibi olan firmaların korsan karşıtı gösterilerine karşıt eylemler de düzenleyen bir grup olarak da bahsedilmektedir. Anonymous İngilizce “anonim” manasına geldiğinden, aktivist grubun eylemlerinin arkasında kimlerin olduğu da açık bir şekilde bilinmemektedir. Son dönemde dünyanın pek çok ülkesinde ana haber bültenlerine dahi konu olan haberlerin başkahramanı olan grup, birçok ülkenin siber polisi tarafından da mercek altına alınmıştır.
2008 yılının meşhur “DDos” saldırılarının da sorumlusu olduğu iddia edilen grup hakkında çok kısıtlı bilgi sahibi olunması, birçok farklı eylemin de grupla ilişkilendirilmesini sağladığı gibi aynı zamanda grup hakkında da pek çok şehir efsanesi mahiyetinde hikaye anlatılmasına neden olmuştur. Geçtiğimiz yıl GoDaddy saldırısıyla da adından sıkça söz ettiren Anonymous Grubu, Zimbabwe hükümetinin ülke genelinde Wikileaks belgelerine erişimi engellemesi ve belge içeriklerine sansür uygulamasını protesto etmek amacıyla Zimbabwe hükümetinin web sitesine de saldırıda bulunmuştur. Adından Arap Baharı sürecinde de söz ettiren grubun siyasi içerikli eylemlerine devam edeceğini duyurması, dünya genelinde pek çok resmi ya da gayri resmi siber savunma organizasyonunun da alarma geçmesine neden olmuştur.
Aslında hakkındaki bilgilerden bir çoğu “iddialardan” ibaret olduğu için bu yazı da dahil olmak üzere hakkında söylenenlerin kesin doğru olduğunu ifade etmek mümkün değildir. “Bilindiği kadarıyla” Anonymous Grubu’nun bir lideri bulunmadığı gibi, gruba gönüllü olarak katılmak da mümkün değildir. Pirate Bay ve Megaupload gibi internetin tanınmış markalarına da saldırılar düzenlediği söylenen grubun isminden de anlaşılacağı üzere “anonim” olması, bugüne kadar eylemlerin arkasındakilerin de bulunmasını mümkün kılmamıştır.