Aslanağzı çiçeği
Aslanağzı çiçeği; Plantaginaceae ailesine ait, Antirrhinum cinsinden bir bitki türüdür. “Aslanağzı” olarak genelde bilinen cinsin adı Antirrhinum Majus’tur. Çiçeğe toplum içinde “aslanağzı” denmesinin sebebi, her iki tarafından bastırıldığında tıpkı bir aslanın ağzı şeklinde açılmasıdır.
Aslanağzı çiçeği; ortalama 40 ila 80 cm boylarına ulaşan tek yıllık otsu bir bitkidir. Anavatanı Akdeniz etrafındaki ülkelerdir. Ancak, diğer ülkelerde de bu çiçeğin yetişebildiği görülmektedir. Beyaz, pembe, lavanta rengi, turuncu, kırmızı gibi farklı renklerde olabilen aslanağzı çiçeği; susuzluğa dayanıklı, toprak çok fazla seçmeyen, ömrü uzun bir bahçe bitkisidir. Daha ziyade güneşli yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilmektedir. Yaz başlarında çiçeklenen aslanağzı çiçeği, sonbahara kadar çiçeklerini muhafaza eder.
Bahçenizde aslanağzı çiçeği yetiştirmek isterseniz tohum ya da fide seçeneklerinden birini tercih ederek işe başlamanız mümkündür. Bahçenizin güneş alan bir bölgesine tohumlarınızı ya da fidelerinizi 20 cm ara ile ekin. Fideyi tercih ettiyseniz şayet, çok uzamadan tepeden keserseniz birkaç gövde halinde çiçeğin büyümesini sağlayabilirsiniz.
Aslanağzı çiçeği toprak konusunda çok seçici olmamakla birlikte, siz yine de çiçeğinizin toprağını suyu en iyi şekilde süzdüren toprak cinsinden oluşturun. Gübre çok elzem değilse de gübrelenmiş, geçirgen, kireçli topraklar aslanağzı çiçeği için ideal ortamı teşkil etmektedir. Çiçeği ilk ektiğiniz günlerde sık sık sulamayı ihmal etmemelisiniz; ki bu toprak kumlu bir toprak ise her gün sulamanız yerinde olacaktır. Çiçeğin tuttuğundan emin olduğunuzda sulama sıklığını, toprağının iyice kurumasını beklemek suretiyle ayarlamanız yeterli olacaktır. Aslanağzı çiçeği susuzluğa dayanıklı bir çiçek türü olduğundan, sulamayı ihmal etmemek, ancak sık sık da kesinlikle yapmamak önemlidir.
Aslanağzı çiçeği dayanıklılığı ve gösterişli güzelliği ile kesme çiçekçilikte de tercih edilen çiçeklerin başında gelmektedir. Kesme çiçekçilikte kullanılan aslanağzı çiçeklerinde kesim için ilk beş çiçeğin açması beklenmektedir.