Bahar yorgunluğu belirtileri ve tedavisi
İlkbaharın gelmesini temsil eden Nevruz tarihinin gelmesi ve sırasıyla havaya, suya ve toprağa ilk cemrenin düşmesinin ardından sıcaklıkların artış göstermeye başlaması, her insanın ruh hali üzerinde farklı bir etki yapar. Genel olarak ilkbaharın gelmesiyle birlikte tüm insanların kendini daha enerjik hissetmeye başladığı ve daha pozitif bir ruh hali içine girdiği düşünülse de, aslında bazı insanlar üzerinde bu süreç “bahar yorgunluğu” olarak tabir edilen durumun gelişmesine de neden olabilmektedir. Modern tıbbın bahar yorgunluğu olarak tabir ettiği durum aslında fizyolojik bir hastalık olarak değil, psikolojik bir süreci ifade etmektedir. Bahar yorgunluğu denince her zaman akla ilkbaharın gelişiyle insanların kendini yorgun ve tükenmiş hissetmesi gelse de, aynı süreç sonbahar mevsiminin kapıyı çalmasıyla da yaşanabilmektedir.
- Bahar yorgunluğu belirtileri
Bahar yorgunluğu olarak ifade edilen psikolojik süreçte görülen en yaygın belirtiler; sürekli devam eden uyku hali, halsizlik ve gün boyu süren bitkinliktir. Bazı insanlarda grip olmuşçasına vücutta kırıklık hissi yaşanmasına da neden olan bahar yorgunluğu, kas ve eklemlerde hafif ağrılar şeklinde de kendini gösterebilmektedir. Güne uyandığı andan itibaren kendini halsiz hisseden kişi günün ilerleyen saatlerinde bitmek bilmeyen bir baş ağrısı sorunuyla da karşılaşabilir. İş hayatının oldukça olumsuz etkilenmesine neden olan bu belirtiler, kişinin özel hayatı için dahi yeterli enerjiyi ayıramamasına sebep olabilir. Doğrudan insanların yaşam kalitesinin düşmesi manasına gelen bahar yorgunluğu, kişinin yapması gereken işler için yeterli enerjiyi bir türlü kendinde bulamamasıdır.
- Bahar yorgunluğu tedavisi
Öncelikle unutulmaması gerekir ki, fizyolojik ya da psikolojik her ne sebeple olursa olsun tüm sorunlar için başvurulması gereken ilk adres uzman bir doktordur. Modern tıbbın dahi kabullendiği bir süreç olan bahar yorgunluğundan kurtulmak için ilaç kullanmaktansa, yaşam kalitesinin artmasında ve bu psikolojik sürecin aşılmasına yardımcı olan aktiviteler yapılması tavsiye edilebilir. Bahar yorgunluğunun aşılmasında belki de en önemli destek, kişinin aktif olarak sporla uğraşması ve hayatına biraz hareket katacak bir egzersiz programına başlamasıdır. Yaşa ve fiziksel duruma bağlı olarak başlanacak yararlı bir egzersiz programı metabolizmanın hareketlenmesine ve bu sürecin daha kolay aşılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca bu süreçte B ve C vitaminlerinin yeterli oranda alındığında ve günlük su ihtiyacının da karşılanmasına dikkat edilmesi yararlı olacaktır.
Bol su tüketerek, daha dengeli beslenmeye özel göstererek ve 15-20 dakikalık küçük egzersizler yaparak bahar yorgunluğundan kısa sürede kurtulmak mümkündür. Ayrıca metabolizmanın düzenlenmesini sağlayan bir mekanizma olan uykuya da dikkat edilmesi ve uyku saatlerinde bir düzen getirilmesi halinde bahar yorgunluğundan hızla kurtularak yüksek yaşam enerjili bir hayata kavuşulabilir.