Baş ağrısı nedenleri
Her insan hayatının belirli bir bölümünde baş ağrısı çeker. Genel olarak çoğu insan, ağrı kesici kullanarak ve birkaç saat dinlenerek baş ağrısı sorunundan kurtulur. Ancak baş ağrısı sorunu sürekli yaşanıyorsa ve uygulanan tüm yöntemlere rağmen ağrı devam ediyorsa, vücudunuz yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu söylemeye çalışıyor demektir. Yapılan araştırmalara göre insanların yaşadığı baş ağrılarının 300’den fazla tipi olduğu saptanmıştır ve bunların büyük bir bölümünün kesin nedeni bilinmemektedir. Modern tıbbın tüm gelişmiş imkanlarına rağmen beyin, hala bilim adamları için adeta kapalı bir kutudur. Sürekli yaşanan baş ağrısı; migren, hiper tansiyon, kansızlık, iç kulak sorunları, boyun fıtığı, sinüzit ve beyin tümörü gibi birçok ciddi hastalığın belirtisi olabilir.
Sürekli yaşanan baş ağrısının nedenini öğrenmek için kişinin, vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurması ve gerekli kontrolleri yaptırması gerekir. Hekimler öncelikle hastadan kan testi yaptırmasını ister ve böylece herhangi bir hastalığın izlerini arar. Kan değerlerinde sorun olmayan kişilerin baş ağrısı, genel olarak boyun fıtığı ve susuzluktan kaynaklanmaktadır. Boyun fıtığı hastalığı; boyunda yer alan 7 adet omurun yapısının bozularak, içeriden geçen omuriliğin üzerinde basınç oluşturmasıdır. Beyne giden damarların üzerinde baskı oluşması sonucu baş ağrısı yaşanabilir. Bu tür durumlarda kişi doğru fizik tedavi egzersizleri uygulayarak, 2-3 hafta içerisinde baş ağrısı sorunundan kurtulabilir.
Kronik baş ağrısının en yaygın sebeplerinden birisi de beynin susuz kalmasıdır. Her insanın günde en az 2 litre su içmesinin gerektiği, maalesef toplumumuzda hala birçok insan tarafından bilinmeyen ya da önemsenmeyen bir gerçektir. Vücudun tüm sistemlerinin sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için gerekli olan su, beyninde gerçekleşen işlemlerin de düzgün bir şekilde yapılabilmesi için gereklidir. Yeterli su tüketmeyen insanların yaşadığı kronik baş ağrısının sebebi, beynin ihtiyacı olan suyu alamamasıdır.
Baş ağrısının en önemli nedenlerinden birisi olan beyin tümörü, oldukça nadir olarak görülen bir hastalıktır. Beynin işlevsel bozukluklar yaşamasına neden olan tümör, bunun sonucu olarak baş ağrısı yaşanmasına neden olmaktadır. Hekim birçok farklı testin sonucunda herhangi bir bulguya rastlayamazsa, hastadan beyin tomografisi çektirmesini istemektedir. Böylece baş ağrısına beyinde oluşan bir tümörün neden olup olmadığı anlaşılmış olur.
Baş ağrısına neden olan diğer hastalıkların başında da migren gelmektedir. Auralı ya da aurasız olması fark etmeksizin kişinin, çok şiddetli baş ağrısı yaşamasına neden olabilir. Ayrıca sinüzit hastalığına bağlı mevsimsel baş ağrıları da sıkça yaşanan sorunlardan biridir. Bu tür hastalıklardan kaynaklanan baş ağrılarında kişinin hekim tarafından verilen ilaçları kullanmak dışında yapabileceği kısıtlı uygulama vardır. Sürekli yaşanan baş ağrısı iç kulakta meydana gelen rahatsızlıklardan, göz sorunlarından ve yoğun stresten de kaynaklanabilmektedir. Birçok baş ağrısının kesin nedeni hala bilinmemekte olup, bilim adamlarının beyinin çalışması üzerinde yaptığı araştırmalar devam etmektedir.