Bebek aşı takvimi
Bebeklerin dünyaya geldiği andan itibaren aşı olmaya başlaması ve birçok hastalığa karşı koruma sağlamak için 4-6 yaş arasında kadar da aşı olmaya devam etmesi gerekir. 2006 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı bebek aşı takvimi ve içeriğini değiştirmiş, yeni uygulamalarla bebeklerin olması gereken aşıların kapsamı ve tarihlerinde bazı düzenlemelere gidilmiştir. Bu değişikliklerin en önemlisi daha önce 9. ayda olan kızamık aşısının 12. aya alınması ve içeriğinin de sadece kızamık değil; kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşısı olarak değiştirilmesidir. Ayrıca bu yeni düzenleme ile daha önce 12. ayda yapılan suçiçeği aşısı da 14-15 aya kaydırılmıştır. Bu düzenlemeler, aşıların sağladığı korumanın daha da etkili olması için yapılmıştır. Bilim adamlarının yaptığı araştırmalar suçiçeği aşısının 14-15. aylarda yapılmasının çok daha etkili bir koruma sağladığını ortaya çıkarmış, bu doğrultuda bakanlık da yeni düzenlemeye gitmiştir. Ancak unutulmamasında yarar var ki, bebek aşı takvimi konusunda bilgi almak için dahi olsa uzman bir hekime danışmak en güvenlisidir.
Bebek Aşı Takvimi;
- Doğumda: Hepatit B
- 1. Ay: Hepatit B
- 2. Ay: Karma Aşı; DBT, çocuk felci – Verem, ilk Rotavirüs ve ilk Pnömokok(Zatürre)
- 3. Ay: Karma Aşı; DBT, çocuk felci – İkinci Rota virüs ve ikinci Pnömokok
- 4. Ay: Karma Aşı; DBT, çocuk felci – Üçüncü Pnömokok
- 6. Ay: Hepatit B
- 12. Ay: Eski düzenlemede 9. ayda yapılan kızamık aşısı 12. ayda; kızamık, kızamıkçık ve kabakulak şeklinde yapılmaya başlanmıştır.
- 12-14 Ay: Suçiçeği Aşısı
- 12-15 Ay: Dördüncü Pnömokok
- 18. Ay: Karma Aşı; DBT, çocuk felci
- 24. Ay: Hepatit A
- 30. Ay: Hepatit A
- 4-6 yaş: Kızamık, kızamıkçık ve kabakulak
- 4-6 yaş: Karma Aşı; DBT, çocuk felci
- 4-6 yaş: Suçiçeği Aşısı
Bu aşılar dışında ilköğretimin ilk sınıfında “pekiştirme” amaçlı bir kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşısı daha yapılmaktadır. Ayrıca yine aynı yıl içinde bir de Oral Polio çocuk felci aşısı daha yapılmaktadır. Tüm bu aşıların ardından ilköğretim 8. sınıfta ise erişkin tipi Difteri ve Tetanos aşısı da yapılmaktadır. Genel insan sağlığı açısından ülkemiz gibi tüm medeni ülkelerde uygulanan bu aşı takvimi, aksatılmaması gereken ve aksatılması halinde sonradan pişman olunacak ve telafisi mümkün olmayan ciddi problemlerle karşılaşılması söz konusu olabilecek kadar önemlidir. Bu sebeple tüm anne babaların en doğru bilgiyi almak için muhakkak uzman bir hekime danışması ve aşıları doğru tarihte yaptırmaya da bilhassa özen göstermesi gerekir.