Bilgisayarın kendi kendine kapanması

Bilgisayar teknolojilerinin tıpkı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük bir hızla yayılması, pek çok insanın bu beklenmedik teknoloji hakkında fazla bilgi edinme imkanı olmadan bilgisayarlar ile tanışmasını sağlamıştır. Günümüzde her evde bir bilgisayar bulunmasının da ötesinde bilgisayarın insanların ceplerine girmesi, teknolojinin avantajlarından yararlanırken birçok farklı sorunla da karşı karşıya gelinmesine neden olmuştur. Bilgisayar kullanıcılarının yaygın bir biçimde karşılaştığı bilgisayarın kendi kendine kapanması sorunu, aslında birçok farklı nedenden ötürü gelişebilir. Temel olarak ısınma sorunları, ekran kartındaki fiziksel problemler, işlemcinin ya da işlemci fanının bozulması, RAM bozulması ya da uyumsuzluğu, BIOS ayarlarının bilinçsizce güncelleme yolu ile değiştirilmesi, güç kaynağı(power supply) arızaları, elektrik tesisatındaki sorunlar ve daha pek çok unsur, bilgisayarın kendi kendine kapanmasına sebep olabilir.

Bilgisayarın kendi kendine kapanması durumunda ilk olarak kontrol edilmesi gereken, işletim sisteminin normal çalışma düzenini etkileyecek bir yazılımın olup olmadığıdır. Virüs olarak nitelendirilen kötü amaçlı yazılımlar ya da bilgisayar parçalarının sürücüleri farkında olmadan kullanılan işletim sisteminin bilgisayarı kapatmasına sebep olabilir. Bilgisayarda kurulu olan herhangi bir yazılımın kapanmaya sebebiyet vermediğinden emin olunması halinde, fiziksel sorunların incelenmesi gerekir. Ancak donanımsal sorunlara geçmeden önce BIOS ayarlarında yapılan değişikliklerin de bilgisayarın kapanmasına neden olabileceği unutulmamalıdır.

İşlemci(CPU) ve güç kaynağı(power supply) fanlarının düzgün bir biçimde çalışmaması, bilgisayarın kendi kendine kapanması sorunlarında en yaygın görülen nedenler arasındadır. İşlemcinin ısınmasına neden olan bu durum bilgisayarın BIOS ayarlarında belirtilen kritik sıcaklık seviyesine ulaşılmasını ve bilgisayarın da teknik donanıma herhangi bir zarar gelmemesi için bilgisayarı kapatmasına neden olabilir. Ayrıca RAM, sabit disk(hard disk), ekran kartı, ses kartı veya kullanılıyorsa ethernet kartı gibi diğer donanımların da tam olarak yerine oturmaması, bilgisayarın kapanmasına neden olabilmektedir.

Bilgisayarın kapanmasının en önemli nedenlerinden biri de, anakartta görülen sorunlardır. Anakart devrelerindeki herhangi bir arıza bilgisayarın çalışma düzenini etkileyecek ve sonuç olarak da kendi kendine kapanma sorununun ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Güç kaynağından çıkarak başta anakart ve işlemci olmak üzere bilgisayarın fiziksel donanımına güç veren kabloların yerine tam olarak oturmaması da bu soruna neden olabilir. Kabloların yerine tam olarak oturup oturmadığı kontrol etmek bu aşamada sorunun anlaşılması açısından önemlidir.

Ekran kartı arızaları veya ekran kartı fanının çalışmaması da kendi kendine kapanma sorunlarında sık karşılaşılan durumlar arasındadır. TV kartı kullananların da bilgisayara kurduğu sürücülerin kapanma sorununa neden olabileceğini unutmaması gerekir. Oyun oynarken kapanma sorunu ile karşılaşanların ekran kartı soğutmasının yeterli olup olmadığını kontrol etmesi de yararlı olabilir. Bilgisayarın beslendiği elektrik hattındaki ya da doğrudan güç kaynağındaki elektrik kaçakları da bilgisayarın kendi kendine kapanmasına neden olabilir. Tüm bunların dışında da bazı nedenler bilgisayarın kendi kendine kapanmasına neden olsa da, yukarıda açıklanmaya çalışılan durumlar en yaygın görülen sorunlardır. Eğer gerekli tüm kontrolleri yaptığınız ve sorunun bu tür durumlardan kaynaklanmadığından eminseniz, profesyonel manada hizmet veren bir teknik servise müracaat etmeniz en doğru karar olacaktır.

Rahnansaika