Bilinçsiz ilaç kullanımı ve zararları
İnsan sağlığını oldukça farklı açılardan olumsuz yönde etkileyen bilinçsiz ilaç kullanımı, en başta besin ve karaciğer üzerinde tesir gösterir. Modern tıbbın neredeyse tüm araştırmaları karaciğer hastalıklarının en büyük nedenlerinden biri olarak bilinçsizce alınan ilaçları gösterirken, diğer pek çok araştırma da insanların hekim reçetesi doğrultusunda aldığı ilaçları dahi birkaç gün kullandıktan sonra bir kenara bıraktığı yönündedir. Tedaviyi dahi iyileştiğinde “kendi kendine karar vererek” yarım bırakan ve alması gereken tüm ilaçları kullanmayan insanlar, insan sağlığını doğrudan etkileyen kimyasal maddeleri gelişi güzel bir biçimde almaktadır. Vücuttaki hayati hücresel faaliyetlerin sürdürülmesi ve oldukça kompleks biyokimyasal maddenin üretilmesini sağlayan karaciğer, bilinçsiz bir biçimde kullanılan ilaçların zararlı etkisi sebebiyle ciddi biçimde yıpranıyor. Sonuç olarak da karaciğer hastalıklarına yakalanmak kaçınılmaz hale geliyor.
İnsanlarımızın düştüğü en büyük hata, ilaç olarak nitelendirilen sentetik bileşenli ürünler ile bitkisel içerikli ürünlerin birbirinden çok farklı olduğu yönündedir. Toplum genelinde bitkisel olan tüm ürünlerin insana yarar dışında olumsuz bir etki sağlamadığına dair genel bir düşüncenin hakim olması, bitkisel adı altında sunulan pek çok ürünün bilinçsiz bir biçimde kullanılmasına neden olmaktadır. Bir kimyasal maddenin insan sağlığına zarar vermesi, bitkilerden elde edilip edilmemesiyle ilişkili değildir. Bu nedenle laboratuvar ortamında üretilen bir ilacın içindeki etken maddenin bitkilerden elde edilmesi, bu maddenin karaciğer ya da diğer organlar üzerindeki zararını değiştirmeyecektir. Bunlar dışında antibiyotikler, anti-romatizmal ilaçlar, ağrı kesiciler ve diğer pek çok ilaç insanlar tarafından hekime danışma gereği dahi duyulmadan kullanılmaktadır.
Bilinçsiz ilaç kullanımı, karaciğer naklini dahi gerektirebilecek kadar ciddi ve geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarına neden olabilme potansiyeline sahiptir. Zararları saymakla bitmeyecek kadar fazla olan bilinçsiz bir biçimde ilaç kullanımı, ayrıca genetik yatkınlık nedeniyle yakalanma ihtimali yüksek olan hastalıkları da su yüzüne çıkarabilmektedir. Kişi zaten genetik özellikleri sebebiyle herhangi bir hastalığa yakalanma potansiyeline sahipken bir de yanlış ilaçlar kullanırsa, bu hastalığa yakalanması kaçınılmaz hale gelebilmektedir. Kısa vadede herhangi bir etkiye neden olmadığı gibi ağrıların giderilmesini sağlayarak fayda dahi sağlayabilen ağrı kesicilerin dahi bilinçsiz bir şekilde kullanılması, gelecekte çok ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Hekimler hastalarına ilaç verirken sağlayacağı yarar kadar, uzun vadede kişinin sağlığının ne şekilde etkileneceğini de hesaplayarak reçete yazmaktadır.