Bilisayarın hayatımızdaki yeri ve önemi
Küçük bir oda kadar yer kaplayan ilk bilgisayarların ardından 20. yüzyılın son çeyreğinde atağa kalkan bilgisayarlar, modern teknolojinin desteğini arkasına alarak hızlı bir gelişim sürecine girmiştir. Günümüzde her evin başköşesine yerleşmenin de ötesinde “mobil aygıt” olarak ceplere dahi giren bilgisayarlar, modern hayatın ayrılmaz bir bütünü haline gelmiştir. Her ne kadar hala cep telefonu olarak isimlendirilse de, bu modern teknoloji ürünü mobil cihazların öncelikli işlevi telefon olmaktan uzun süre önce çıkmıştır. “Bilgi çağının simgesi” olarak kabul edilen bilgisayar, 0 ve 1 sayı değerlerinden ibaret olan bir çalışma prensibine sahiptir. Hayatımızdaki yeri ve önemi her geçen gün artan bilgisayarlar, her şeyden önce “bilgiye ulaşma hızını arttırarak” insanlığa büyük bir katkı sağlamıştır.
Her ne alanda olursa olsun, insanoğlunun gelişimi doğrudan bilgiye bağlıdır. Bilgi paylaşımına imkan veren bilgisayarlar, dünyanın dört bir yanındaki insanların bilgi kaynağına aynı anda ulaşmasına olanak tanır. Günümüzde ABD’de yapılan bir bilimsel araştırmanın sonuçlarına saniyeler içinde dünyanın dört bir tarafından ulaşmak, bu bilgiyi diğer insanlarla paylaşma, bilginin içeriği hakkında yorum yapmak, yapılan yorumları değerlendirmek ve bu bilgiden kişisel çalışmalar için faydalanmak bilgisayar sayesinde mümkün olmuştur. Bilgisayarların hepsi, kendilerine verilen işlem ne kadar karışık olursa olsun işin arkasından kalkabilecek “aynı çalışma mantığına” sahiptir. Sınırsız zaman verilmesi ve bellek sorunu çözülmesi halinde marka ve model fark etmeden 10 yıl öncesinin bilgisayarları dahi en karmaşık problemler dahi hesaplayabilir. Çalışma mantığı aynı olan bilgisayarlar, insanoğlunun da bu yapıyı anlaması ve geliştirmesi için evrensel bir oluşmasını sağlamıştır.
Günümüzün dünyasının büyük sorunlarından biri olarak kabul edilen “bilgi kirliliği” de, bilgisayarın herkes tarafından kullanılması ile ortaya çıkmış küresel bir sorundur. Zira bilgiye ulaşma hızını arttıran bilgisayarlar aynı zamanda doğru yanlış fark etmeden herkesin içerik yani bilgi üretmesine de olanak tanımıştır. İnternetteki sosyal medya araçları sayesinde her birey kendi içeriğini oluşturabilmekte ve bu bilgi kirliliğine kişisel mana da katkı sağlayabilmektedir. Tüm bu gelişmeler düşünüldüğünde sosyologların gelecekte bilgisayarlar ile insanoğlu arasında nasıl bir etkileşim olacağını tahmin etmesi de oldukça zor bir hale gelmektedir.