Biyodizel üretimi
Son on yıl içerisinde dünyanın birçok farklı yerine araç sahiplerinin yakıt olarak kullanmaya başladığı ve önemi her geçen gün daha da artan Biyodizel, alternatif bir yakıt olarak piyasaya çıkmasına rağmen günümüzde özellikle Avrupa’da birçok insanın yakıt ihtiyacını karşılayan bir yapıya sahip olmuştur. Biyodizel üretimi, organik yağların çeşitli bazlar ve alkol ile bazı işlemlerden geçirilmesidir. Organik yağdan elde edildiği için doğa ile tamamen dost bir yakıt türü olması haricinde, petrol ürünleriyle de karşılaştırıldığında oldukça ekonomiktir.
Biyodizel üretiminde kullanılan yağların tamamı organik olduğundan, elde edilen yakıt da organik içeriği sayesinde atmosfere zarar vermemektedir. Soya, Ayçiçeği ve Kanola gibi tohumu yağlı olan bitkilerden elde edilebilen Biyodizel yakıt, ayrıca bazı hayvansal yağların çeşitli katalizörler ile birlikte işlenmesiyle de üretilebilir. Kısa zamanı bir etanol ya da metanol reaksiyonunun ardından bu yağlardan elde edilen Biyodizel ürün, dört zamanlı içten yanmalı dizmotorlara sahip tüm araçlarda kullanılabilir.
Biyodizel üretimini daha da ucuz maliyetli yapan en önemli unsur, kullanılan kızartma yağlarının da bu yakıt türünün hammaddesi olarak kullanılabilmesidir. Tüm Avrupa Birliği ülkelerinde, ABD, Kanada ve birçok Doğu Asya ülkesinde gerek devlet gerekse de özel sektör evlerden ve özellikle de büyük ticari işletmelerden kullanılmış kızartma yağlarını toplamakta ve bu kızartma yağlarından Biyodizel yakıt üretmektedir. Ayrıca bilim adamları yaptıkları çalışmalarla günümüzde tüm donmuş hayvansal yağlardan ve soğuk su balıklarının yağlarından da Biyodizel üretiminin farklı yollarını bulmuştur.
Biyodizel maddesinin kimya bilimindeki adı olan Metil Ester, bu yağlardan kimyasal işlemlerle ayrılır ve alternatif olarak adlandırılan yakıtı oluşturur. Biyodizel üretiminde Metil Esterler yani Biyodizel yakıt haricinde bir de gliserin yan madde olarak açığa çıkar. Biyodizel üretiminde oluşan gliserin, birçok farklı türde sabun imalatı için kullanılabilmektedir. Biyodizel yakıtın verimliliği 20. yüzyılın başlarında Rudolf Diesel tarafından tüm dünyaya ispat edilmiştir. Diesel yerfıstığının yağından ilk Biyodizel yakıtı üretmeyi başarmış ve bu yakıtı da Dizel Motor Fuarı’nda tüm dünyaya göstermiştir. 1970’lere kadar petrol ürünlerinin kullanımı daha popüler olduğu için Biyodizel yakıtlar pek de ilgi görmemiş ancak son 40 yıl içerisinde bilim adamlarının yaptığı araştırmalar ile petrol kaynaklı yakıtların yakın gelecekte tükeneceği haberinin duyulması ile insanoğlu yeniden Biyodizel yakıtı araştırmaya başlamıştır.