Burun kanaması

Burun kanaması nasıl oluşur?

Burun mukozasındaki ince damarların yaralanması burun kanamasına sebep olur. Burun kanaması aslında tehlikesizdir ve bir neden olmaksızın da meydana gelebilir. Bu durumlarda kan kaybı en düşük düzeyde ama yindede rahatsız edicidir.

Burun mukozası çok yüksek bir kan dolaşımına sahip dokudur. Solunum havası burun boşluğuna girdiğinde burun bölmeleri arasında yol alırken mukozadaki kan damarlarında dolaşan kandan ısı çekerek ısınırken yüzeyi salgıyla örtülü olan mukozadan da nem çekerek nemlenir.

Nedenler

Burun kanaması burun mukozasındaki bir damarın çatlamasından meydana gelir. Bu çatlama aşağıdaki bazı sebeplerden dolayı oluşabilir;

Grip gibi akut enfeksiyonlar
Yaralanma yada burna alınan bir darbe
Nezle, saman nezlesi
Burun temizliğinde oluşabilecek hafif damar yaralanmaları
Kötü havalandırma koşullarına bağlı burun kuruması
Kullanılan ilaçların yan etkileri

Ne yapılmalı?
Burun mukozasının kan dolaşımını azaltabilmek için dik oturup eskiden dendiği gibi kafa arkaya değilde öne doğru eğerek ensenize soğuk bir bez koymak. Ek olarak burun kanatlarını bir kaç dakika sıkmak. Eğer kan gırtlaktan aşağı akar ise yutulmamalı ve mümkünse tükürülmelidir. Buruna yapılacak bir tampon yada kompres de yardımcı olacaktır. Çok hassas burun mukozası sahip kişiler özellikle nezle olduklarında mümkün oldukca burun içini bir bakım merhemi ile ovmalı ve şiddetli hımkırmamalıdırlar.

Burun kanaması her zaman zarasız değildir
Sıklıkla ve nedensiz burun kanamalarında, 20 dakika geçmesine rağmen dinmeyen kanama yada her iki burun deliğinden gelen kanama durumlarında muhakkak bir doktora görünülmesi tavsiye edilir. Burun kanaması başka hastalıklara bir ipucu olabilir. Bunların arasında hipertansiyon ve damar sertleşmesi gibi kandolaşımı rahatsızlıkları, kanama bozuklukarı ve pıhtılaşma sorunlarıda sayılabilir.