Çocuklar için doğru oyuncak seçimi
Çocuğunuz için en doğru oyuncak seçimi, çocuğunuzun tekrar tekrar oynamak istediği, oynamaktan zevk aldığı oyuncaktır. Oyuncak çocuğun gelişimine faydalı olmalı ve yaş grubuna uygun olmalıdır.
Ege üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayten Egemen, oyun ve oyunun aracı olan oyuncağın çocuğun hayatının önemli bir kısmını oluşturduğunu belirterek, çocukların gelişimiyle birlikte oyun ve oyuncak kavramlarına bakışında ve oyuncak seçiminde değişiklikler yaşandığını söyledi.
Çocuğa yeni oyuncak almak yerine, önemli olanın mevcut oyuncaklarının her seferinde çocuğun dikkatini çekmesini sağlamak olduğunu kaydeden Egemen, şöyle devam etti:
“Oyuncak çocukta merak uyandırmalı, kasları çalıştırmalı, girişimciliği ve düş gücünü artırmalı. Daha da önemlisi çocuğu problem çözmeye yönlendirmelidir. Bu nedenle çocuk için en iyi oyuncak tekrar tekrar oynamak istediği ve her defasında daha fazla haz aldığı oyuncaktır. Evde bulunan kaplar, makaralar, hamurların tümü çocuğa istediği gibi şekillendireceği bir oyun ortamı sağlar. Oyun çocuğa yaşam deneyimi sağlayarak, kendini farklı durumlara uyarlamasına da yardımcı olur.”
Oyuncak seçiminde yaş önemli
Oyuncakların çocukların yaş grubuna göre seçilmesi gerektiğinin vurgulayan Egemen, “Yaş grubu çocuğun ne ile oynayacağının yanında, nasıl oynayacağını da belirler. 0-2 yaş arası çocuklar tüm duyularını uyaran renkli ve sesli çıngırak gibi oyuncaklardan hoşlanırken, okul öncesi çağda olan çocuklar yaratıcı yönlerini destekleyen her türlü nesneden ve resim yapmaktan hoşlanırlar. Çocukların yaşına uygun becerileri geliştirecek oyuncaklara daha duyarlı olduğu bilinmektedir. Çünkü çocuk için her yeni edindiği beceri aynı zaman da bir oyundur” diye konuştu.
Doğru oyuncak kültürel gelişimi sağlar
Oyuncağın, çocukların kişilik ve yetenek gelişimini sağlayarak, yetişkin dünyasına hazırlanmasına yardımcı olduğuna dikkati çeken Egemen, sürekli beyaz bebeklerle büyütülen zenci çocukların büyüdükleri zaman kendi görünümlerini kabullenmekte zorlandıklarını, bu açıdan da doğru seçilen oyuncağın çocukların psikolojik gelişimi kadar, kültürel gelişimine de fayda sağladığını söyledi.
Oyuncak alırken dikkat
Egemen, ebeveynlerin oyuncak alırken oyuncağın kullanımından kaynaklanan riskleri de dikkate alması gerektiğini belirterek, “Oyuncağın parçaları sağlam ve zorlamalara dayanıklı olmalı, kenarı ve çıkıntıları fiziksel yaralanmaları en aza indirecek şekilde tasarlanmalı, oyuncaklar ve parçaları boğulma riski taşımamalı” dedi.
çok haklılar
6 ayına yeni giren oğlum var. Oyuncak almayı çok istiyorum ama almalı mıyım? yoksa belemeli miyim? bilmiyorum. renkleri bol olan cisimlere karşı çok dikkatli gödüğünde çok keyifleniyor bu da beni oyuncaklara yönlendiriyor. 6 ayına girmiş olmasına rağmen bol renk ihtiva eden çok sayıda oyuncak alıp çevresine bıraksak beyin gelişiminde ne gibi olumlu etkiler yaratır? biz ebeveyinleri bilgilendirirseniz çok memnun olurum.
hiç bir şeyden anlamadım sizde okursanız ben anlamamış olabilirim ama siz belki anlarsınız
ben de zamaninda cocuklarima her turlu oyuncaqlar aldim,amma son zamanlar onlarin ekserinin cin yapimi oldugunu ve zararli maddelerden yapildigini oyrendim. artik almaya bele korkuyorum.
herkes çocuklarına oyuncak almak ister ama artık zararlı maddeler çıktığından beri hiç kimse çocularına zarar vericek düşüncesiyle oyuncak almıyor.çocuklar anne ve ya babalarından oyuncak istediğinde velide zor durumda kalıyor bu da çocukları olmsuz etkiliyor.alsada olmaz almasada…
kızım bırbucuk yasında hangı oyuncagı alacagımı bılemıyorum.onu egıtmek ıstıyorum
ben bakugan oyuncağını almak çok istiyorum sence almalıyımmı bir tehlikesi varmı acaba