Çok uyumanın nedenleri
Günün yorgunluğunu atmak ve daha yaşamı daha sağlıklı bir şekilde sürdürmek için gerekli olan uyku, yaşamsal faaliyetlerin de doğru şekilde programlanmasını sağlar. Günün yoğun temposu nedeniyle yorulan bedeni dinlendirmek için gerekli olan uyku ayrıca zihnin de dinlenmesini sağlar. Ancak beynin gün boyunca yaşanan olayları hafıza merkezine kayıt etmesi ve diğer faaliyetleri koordine etmesini için de gerekli olan uykunun fazlasının da zararlı olabileceği unutulmamalıdır. Çok uyuma sorunu her şeyden önce kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyen ve uzun vadede daha ciddi problemler yaşanmasına neden olabilen bir bozukluktur.
Bazı insanlar gerek doğuştan gelen kalıtsal özellikler gerekse de yoğun yaşam temposu nedeniyle daha fazla uyuma ihtiyacı hissedebilir. Bilimadamlarının yaptığı araştırmalar sonucunda her insanın farklı bir uyuma alışkanlığına ve periyoduna sahip olduğu belirlendiğinden, tüm insanları kapsayacak şekilde bir uyku süresi belirtilmesi mümkün değildir. Uyku süresinin çok fazla olması nedeniyle bu durumun klinik bir problem haline gelmesini belirleyen unsur ise, kişinin günlük yaşamını sürdürmekte zorlanmasıdır.
Çok uyuma sorununda kişinin uykuda geçen saatlerin uzunluğundan çok, uykuda geçen süre nedeniyle sosyal ve özel hayatın aksaması esas alınır. Şayet kişi çok fazla uyuduğu için sabah işine geç kalıyor veya işe hiç gidemiyorsa, burada günlük yaşamı etkileyen bir sorun oluşuyor demektir. Aynı şekilde bir öğrencinin çok fazla uyuması okulunu aksatmasına neden olurken, bir annenin de benzer şekilde uzun saatler boyunca uyuması çocuğunun bakımını aksatmasına neden olur. Bu aşamada çok uyuma sorunu olarak tanımlanan durumun, kişinin günlük yaşamını aksatmasına neden olacak kadar çok uyuması olduğu unutulmamalıdır.
Çok uyuma nedenleri arasında ilk sırada sayılacak sorunların büyük çoğunluğu ruhsal bozukluklar sebebiyle gelişen durumlardır. Bu ruhsal sorunların başında ise popüler kültürün çağımızın hastalığı olarak isimlendirdiği depresyon gelmektedir. Dünya genelinde yapılan araştırmalar, her geçen gün depresyonda olan kişi sayısının arttığını ve insanların büyük bir bölümünün de depresyonda olduğundan dahi haberinin olmadığını göstermektedir. Depresyondaki kişi daha önce zevk aldığı faaliyetlerden dahi artık herhangi bir tat alamadığından hayattan sıkılır ve bu durumdan da kaçmak için uyumayı bir çözüm yolu olarak görür.
Çok uyuma nedeniyle hekime başvuran insanların oldukça büyük bir bölümü, bu durum günlük hayatta bazı aksaklıklara neden olmaya başladığı zaman sorunun ciddiyetini anlayarak hekim yardımı almaya karar verir. Araç kullanımı esnasında ortaya çıkan sorunlardan iş ve eğitim hayatı ile ilgili problemler, çok uyumanın uzun vadede oluşan kaçınılmaz etkileridir. Çok uyuma sorunu olan insanların yapması gerekenlerin başında şüphesiz uzman bir hekime başvurmak ve çözümü modern tıbbın uygulamaları ile aramaktadır. Uyku halinin azalmasını sağlayan ve güne daha zinde bir şekilde devam edilmesine yardımcı olan kimyasal ilaçların ise “muhakkak hekim kontrolünde” kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.