Deri ceket bakımı
Birçok insanın tasarımı kadar sıcak tuttuğu için de tercih ettiği deri ceketler, farklı bir tarza sahip olmanın en şık yoludur. Dokusunun doğal deri olması nedeniyle uzun süre boyunca yıpranmadan dayanması, yıllar önce alınan deri ceketlerin dahi ilk günkü görünümüyle kullanılabilmesini sağlar. Ancak deri ceketlerin uzun süre kullanılması için düzenli ve doğru şekilde bakım uygulamak şarttır.
Deri ceketlerin bakımıyla ilgili yapılan en büyük yanlış, temizlik için kullanılan farklı ürünlerdir. Deri ceketlerin temizlenmek için illa kuru temizlemeciye verilmesi gerekmez. Evinizde yalnız ıslak bir bez ve vazelin kullanarak, deri ceketlerinizin temizliğini çok rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Deri ceketinizi tüy bırakmayan bir ıslak bezle iyice temizleyin ve ardından geniş bir pamuk parçasına sürdüğünüz vazelin ile tüm yüzeyini silin. Doğal derinin üzerindeki gözeneklerin tamamen temizlenmesi için bu pratik bakım yeterli olacaktır.
Genel olarak deri, yapısı gereği fazla bakım gerektirmediği için uzun yıllardır kıyafet yapımında kullanılan bir malzeme olmuştur. Bu nedenle sezon başında dolabınızdan çıkarttığınız deri ceketinizi vazelin ile temizledikten sonra tüm sezon boyunca tekrar bir bakım uygulamadan kullanabilirsiniz. Ayrıca çoğu insanın bildiğinin tam aksine, deri ceketlerin boyanmaya ihtiyacı da yoktur.
Çoğu insan deri ceketlerini boyamak ya da parlatmak için farklı ayakkabı ürünleri kullanmaya çalışır ancak yapısı gereği giyim sanayinde kullanılan derilerin bu şekilde bir boyanmaya ihtiyacı yoktur. Giyim sanayisinde kullanılan derilerin boyaları özel olduğundan dolayı, evde uygulanması mümkün değildir. Ceketinizin yıpranmış bölgelerini boyamak için kullanacağınız ayakkabı boyaları, yalnızca geçici bir çözüm olacaktır. Bu iş için deri boyacılarına başvurabilir ve dilerseniz ceketinizin renginin tamamen değiştirilmesini sağlayabilirsiniz.
Sezon bitiminde deri ceketinizi dolabınıza kaldırmadan önce vazelin ile bakımını yaparak, kullanılmayan tüm süre boyunca ceketinizin derisinin beslenmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca derinin formunu koruması için mutlaka ceketinizi asarak saklamanız gerekir. Deri ceketlerinizi saklarken herhangi bir naftalin ya da kimyasal madde kullanmanıza ve ceketi havalandırmanıza gerek yoktur.
deri ceketimin bir çok yerine parça parça ılık çay döküldü (şekerli)..üzerinde leke göremiyorum ama sanırım bir temizliğini yapmam gerekiyor..o an silme ve kurulama işlemi de yapmadım ama ilginçtir pek leke yok gibi..VAZELİN yöntemi bu durumda da yeterli olur mu..?
teşekkürler