Dijital okuryazarlık nedir?
Dijital okuryazarlık (Dijital literacy) internet üzerinde aktif olarak araştırma yapan ve internetin faydalarını sonuna kadar kullanabilmeyi karşılıyor. Bunun için pasif ve aktif kullanıcı olarak sınıflandırılan iki sınıf var. Bunlardan pasif olanları interneti pek ço kişinin kullandığı düzeyde kullanan kimseler olarak karşımıza çıkıyor. Yani sosyal medya sitelerinde dolaşma, paylaşımlarda bulunma, videolar izleme, gazetelere göz atma, ürün satın alma, ödev araştırmaları yapma gibi.
Aktif kullanıcılar ise, internetin faydalarını analiz ederek, bir nevi girişimci statüsüne ulaşmış ve internet üzerinden para kazanmaya başlamış kimseleri karşılıyor. Bu kimseler, Google veya diğer arama motorlarının sundukları hizmetleri kullanabilen, analiz araçlarından haberdar olan ve her türlü bilgiye resmi kaynaklardan ulaşmayı beceren kişiler olarak karşımıza çıkıyor.
Geçenlerde Eurosat firmasının Avrupa ülkeleri üzerinde yaptığı bir araştırmada internetten en fazla kim yararlanıyor sıralaması yapmış. Bu sıralamaya göre ise Türkiye’nin durumu hiç iç açıcı değil. Ancak ülkemizde de internet kullanımına dair bir gelişmenin olduğunu nıt etmem lazım. Çünkü 40 milyona yakın bir internet aboneliği var. Ama aktif kullanım konusunda daha kat edilmesi gerekenler var.
Mesela arama motoru kullanımı hakkında Türkiye Avrupa ülkeleri arasında son sırada. Yüzde 49 gibi bir rakamla Kıbrıs, İtalya, Bulgaristan, Romanya gibi ülkelerinde gerisinde kalmış. İlk beş ülke ise şu şekilde: Finlandiya, Danimarka, İsveç, İzlanda, Norveç. İşin ilginç yani İskandinav ülkelerinin sıralamada ilk sıraları alması.
İkinci bir misal olarak email (ekli) kullanımı sıralamasında da Türkiye son sırada. Kıbrıs, Hırvatistan, Bulgaristan, Romanya gibi ülkelerin gerisindeyiz. İlk beş ülke yine değişmemiş. Sadece ilk sıraya Hollanda oturmuş. Gerisi yine İskandinav ülkelerine ait. Bu ülkelerin nüfusunu toplasan bir Türkiye yapmaz, ama internet kullanımı bakımından Türkiye’den çok ilerideler.