Direksiyon sınavında dikkat edilmesi gerekenler
Ehliyet almak isteyen ve özellikle daha önce sürücü olarak deneyimi olmayanların korkulu rüyası haline gelen “direksiyon sınavı”, sürücü adayının dikkat edilmesi gereken birçok konunun olduğu ve belki de ehliyet alma sürecinin en stresli aşamasıdır. Öncelikle direksiyon sınavına her sürücü adayının “teorik eğitime yeniden girmek zorunda olmadan” 5 giriş hakkı olduğu unutulmamalıdır. Ancak başarısız 5 denemenin ardından adaya yeniden teorik eğitim alma yolu göründüğünden, her şeyden önce sakin olması gerekir. Zira direksiyon sınavında dikkat edilmesi gerekenlerin başında, sınav değerlendirmesinde değeri “10 puan” olan heyecan faktörünü gelmektedir.
Sürücü adaylarının direksiyon sınavlarında yaptığı hataların birinci nedeni heyecandır. Ehliyet sınavına giren müfettişler, 100 üzerinden yapılan ve başarılı sayılmaz için en az 70 puan alınması gereken sınav değerlendirmesinde, heyecan faktörü için 10 puan kırabilmektedir. Zira heyecan faktörü dışında müfettişlerin dikkat ettiği hususların bir diğeri de direksiyon hakimiyetidir. Direksiyon hakimiyeti ve bilhassa manevra yapmakta yetersiz olan adayların bir de tüm bunların üzerine aşırı heyecanlı bir halde görünmesi, direksiyon sınavlarının büyük ölçüde zora girmesine neden olacaktır. Direksiyon sınavında dikkat edilmesi gerekenler, hareket öncesi ve hareket sonrası olarak 2 temel bölümde incelenebilir.
- Hareket öncesi
Çoğu ehliyet kursunda direksiyon sınavında aracın hareket ettirilmesinden önce dikkat edilmesi gerekenler kısaca “koltuk-kemer-ayna” olarak üç kelime ile ifade edilir. Sınava giren müfettişler aracın hareket haline geçmesinden önce değerlendirmeye başladığından, sürücü adayının aracı çalıştırmadan önce bu üç temel hususa dikkat etmesi gerekir. Sürücü koltuğuna oturduktan sonra yapılması gereken ilk şey koltuğun ayarlanması ve sonrasında da emniyet kemerinin takılmasıdır. Sürüş esnasında sağlıklı görüş alabilmek için sürücü adayının aracı çalıştırmadan önce “her üç aynanın da” kendi bakış açısı için uygun olduğunu kontrol etmesi gerekir. Ayrıca hareket öncesi sürücü adayının araç vitesinin boşta ve el freninin aşağıda olduğundan da emin olması gerekir.
Ehliyet sınavı müfettişleri aracın hareket etmesinden sonra ellerindeki “değerlendirme formlarında” yer alan bir takım kriterlere göre sürücü adayının araç üzerindeki hakimiyetini gözlemler. Aracın hızlanmasından yavaşlamasına, dönüşlerden verilen talimatların uygulanmasına birçok farklı konuda sürücünün yetenekleri test edilmektedir. Bu aşamada belirtmek gerekir ki, halk arasında sınav müfettişlerinin sürücü adayına bir takım “şaşırtmaca” soruları sorduğuna dair bir inanış bulunsa da bu tür bir durum söz konusu değildir. Günümüzde direksiyon sınavları şehir içinde yapılmakta ve sürücü adaylarının trafik ortamı içinde test edilmesi sağlanmaktadır.