Diyetten sonra alınan kilonun sebebi ne?
Şu aralar herkesin diyet ilgili aramalar yaptığını, bilgi edinmek istediğini görebiliriz. Önümüz yaz, forma girmek isteyen kişiler çok. Ama her nedense kişilerin şikayeti diyetten sonra neden hızlı kilo alıyorum? Sorunu üzerinde yoğunlaşıyor. Aslında bunun temel sebebi, diyetin belli bir dönemi kapsayan zayıflama aktivitesi olarak görülmesi, yaşamın bir arıcı haline getirilmemesi. Kişi, kilo vermek için diyet programları uygular hızlı kilo verir ama bıraktığında hemen hızlı kilo almaya başlar. Bunun biyolojik sebebi ise, vücudun yapısında meydana gelen değişmeler.
Vücut diyete başladığında artık eskisi gibi çalışmıyor. Kıtlık varmış gibi davranıyor ve metabolizmayı yavaşlatıyor. Kıtlık dönemlerinde neslin devamının sağlanmasında, vücudun kendini olaylara göre adapte edebilmesinin önemli bir etken olduğu saptanmış. Yani sizde ne kadar yemeyi azaltırsanız azaltın verebileceğiniz kilo çok fazla olmuyor. Çünkü vücutta depolamaya başlıyor. Bu diyet bozulduğunda ise, bolluk meydana geldiğinden daha depolanan kalorilerin üstüne kat çıkılıyor ve hızlı kilonun nedeni bu oluyor.
Peki ne yapılmalı?
Uzmanların önerdiği vücudun alarm durumuna düşmemesi için kalori miktarında azaltma yapmak değil, egzersiz yapmak önemli. Yani kişi her zamanki kalori miktarını vücuduna alacak veya daha az miktarda alacak ve bunun üzerine egzersiz yapacak. Bu durumda hem düzenli kilo verilebildiği gibi, diyet bırakıldığında hızlı bir kilo alma derdi de yaşanmayacak.
Yapmanız gereken hem egzersiz hem de sağlıklı beslenme. Egzersizi haftada 3-4 kez 20 dakika olacak şekilde yaparsanız, büyüme hormonu salgılanması ve kalorilerin böylece yakılması sağlanabiliyor. Ama bu egzersizin düzenli olması gerekir. Aerobik hareketlerini kapsayan bir egzersiz yapılması gerekir. Büyüme hormonunun hızlı salgılanması için egzersizden sonra kesinlikle yağlı yemekler yememeniz lazım. Şekerli içecekler ve gıdadan da uzak durmanızda fayda var.