Doğalgaz tasarrufu için kombi kullanımı
Kış aylarına girilmesi ile birlikte kombiler yaz uykusundan uyanarak uzun süreli ve kış konumundaki çalışma periyotlarına girer ve bu durum da birçok ailenin gelecek doğalgaz faturasıyla ile ilgili kara karar düşünmesine neden olur. Doğalgaz tasarrufu ile ilgili halk arasında oldukça popüler “şehir efsaneleri” bulunsa da, gerçekçi bir yaklaşım ile kulaktan dolma bilgilerin yarardan çok zarar getireceği de daha iyi anlaşılır. Doğalgaz tüketiminde tasarruf yapmak isteyen herkesin bilmesi gereken ilk konu, kullanılan sistemin yapıya uygun şekilde yapılmış olmasıdır. Zira dairenin fiziksel ihtiyaçlarını karşılamayan bir tesisata bir de uygun olmayan bir kombinin bağlanması halinde ne kadar uğraşırsanız uğraşın, doğru düzgün ısınamadığını gibi bir de ciddi manada cep yakan doğalgaz faturaları ile muhatap olmak zorunda kalırsınız.
Doğalgaz tasarrufu için kombi kullanımına yönelik sözde “mucize” çözümler aramak yerine doğru hesaplamalar ile dairenin fiziksel konumuna uygun tesisata ve ekonomik kullanım sunan bir kombiye ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Ayrıca ısı yalıtımının da doğalgaz tasarrufu ile doğrudan ilgili bir unsurdur. İzolasyon, iç mekanın ısınmasını %30’a kadar etkileyebileceğinden doğru yalıtım elemanlarının kullanılması gerekir. “İlk petek ile son petek arasındaki ısı ilişkisi”, doğalgaz tasarrufu yapmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken bir diğer unsurdur. Kombi çıkışından itibaren ısınan ilk petek ile son petek arasındaki ısı farkı ne kadar yüksek ise bu size tesisatınızın ve kombinizin verimsiz bir şekilde çalıştığını gösterir.
Doğru şekilde hesaplanarak yapılan bir tesisat ve bu tesisata bağlanan uygun bir kombinin çalıştığı sistemde, ilk ve son petek arasında ısı farkının hissedilemeyecek kadar düşük olması gerekir. Elinizle baktığınızda dahi ilk petek ile son petek arasında ısı farkı olduğunu bariz bir biçimde anlayabiliyorsanız vakit kaybetmeyin ve en kısa süre içinde yetkili servis ile iletişime geçin. Bu tür sistem ile ne kadar uğraşırsanız uğraşın hem gerçek anlamda ısınamayacak hem de ısınamadığınız halde hatırı sayılır bir doğalgaz sarfiyatı yaparsınız. Ayrıca son yıllarda halk arasında yaygın bir şekilde “termostatlı kombi” kullanımının doğalgaz tüketiminde tasarruf sağladığı konuşulmaktadır. Termostatlı sistemlerin “yalıtım yapılmış” daireler için uygun bir çözüm olduğu unutulmamalıdır. Termostat kombiye evin gerekli ısıya geldiğine dair gönderimde bulunmakta, bir başka değişle kombinin hangi periyotlarda çalışacağını belirlemektedir.
Günün büyük bir bölümünü dışarda geçiren insanların “program saati” kullanması da doğalgaz tasarrufu için önemli bir uygulama olacaktır. Eve gelmeden önce çalışmaya başlayan kombi kişinin eve girdiğinde arzu ettiği sıcak ortamı sunarken, günün büyük bölümünü kimsenin olmadığı evin boşu boşuna ısıtılmasını önleyecektir. Günümüz teknolojileri sayesinde mobil cihazlar üzerinden kombi ile iletişim kurulabilmekte ve eve gelmeden önce kombinin çalışması sağlanabilmektedir. Son olarak unutulmaması gereken, kombilerin derece ayarı ile “takıntılı” bir şekilde oynanmaması gerektiğidir. İlk çalışma esnasında tesisat suyunun ısıtması için zaten rutin periyodunda çalıştığından daha fazla gaz tüketen kombilerin bir de bu şekilde sürekli olarak periyodunun değiştirilmesi, doğalgaz tüketiminin daha da artmasına sebebiyet verecektir.