Dudak dolgunlaştırma
Ameliyatsız estetik uygulamaların gelişmesiyle birlikte dünya genelinde birçok insan, bilhassa yüz estetiği için bu tür uygulamaları tercih etmektedir. Ameliyat olmak istemeyen ve dudaklarının formundan memnun olmayan daha ziyade kadınların tercih ettiği dudak dolgunlaştırma işlemi, oldukça hızlı bir şekilde tamamlanan bir uygulamadır. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucu insan sağlığı açısında hiçbir yan etkisi bulunmadığı kanıtlanan bir ameliyatsız estetik uygulaması olması, ülkemizde de birçok kadının dudak dolgunlaştırma işlemlerini yaygın biçimde tercih etmesinin başlıca nedenlerindendir.
Ülkemizde son yıllarda yaygın hale geldiği için insanlar arasında basit bir işlemmiş gibi algılanıyor olmasına rağmen dudak dolgunlaştırma, tıbbi bir işlem olduğu için “mutlaka” konunun uzmanı bir hekim tarafından gerçekleştirilmelidir. Dudağın farklı bölgelerine uygulanabilen bir teknik olan dudak dolgunlaştırma, dudak hacmini arttırmak ve dudak çevresinin daha belirgin hale gelmesini sağlamak için kullanılabilir. Dudakların yüz oldukça hassas bir yapıya sahip olması, uygulamanın dikkatli ve steril bir ortamda yapılmasını gerektirir.
Dudak dolgunlaştırma işlemi yapılmadan önce kişinin dudak bölgesinde herhangi bir uçuk, yara ya da sivilce olmamasına da dikkat edilmesi gerekir. Uçuk ve yaralar gibi sorunlar yalnızca cilt yüzeyini değil cildin alt tabakasını da etkilediğinden, dudak dolgunlaştırma işleminden sonra asimetrik bir görünüm olmaması için mümkün olduğunca bu tür sorunların iyileşmesi beklenmelidir. Ayrıca uygulama öncesi dudakların ve yüzün çok iyi bir şekilde temizlenmesi, uygulamadan sonra dudak bölgesinin mikrop kaparak iltihaplanmasını da önleyecektir. Ayrıca dudak dolgunlaştırma işlemlerinden önce hekime ne istenildiğinin tam olarak izah edilmesi, uygulama sonrası istenmeyen görünüm sorunlarının da engellenmesini sağlayacaktır.
Dudak dolgunlaştırma işleminde kullanılan malzemenin yapısı kişinin istekleri doğrultusunda şekillendiğinden, uzun vadeli ya da kısa dönemli dolgu uygulanmasını gerektirebilir. Hastanın dudak bölgesine yapılacak dolgunun ne kadar süreli olmasına karar vermesi, hekimin de uygulayacağı maddenin sertlik karışımını doğru şekilde ayarlamasını sağlar. Dudak şeklinin çok daha uzun süre korunmasını isteyen hastaların, bu isteklerini hekime detaylı bir şekilde anlatması da uygulamanın başarılı bir şekilde sonuçlanmasını sağlayacaktır.