Dünyanın en büyük şelalesi
Kuzey Amerika’da yer alan Niagara Şelalesi, 52 metrelik yüksekliği ve yarım dakika içerisinde 166 bin m³’lük debisi ile tartışmasız dünyanın en büyük şelalesidir. Yüzyıllar boyunca görkemli yapısı ve inanılmaz yüksekliği ile insanların ilgisini çeken bu dev çağlayan, ABD’nin Kanada ile olan sınırına çok yakındır. Niagara Nehri’nin parçalı kollarının birleşmesi sonucu oluşan 3 farklı şelalenin oluşturduğu Niagara Şelalesi, dünyanın benzeri görülmeyen doğal güzelliklerinden biridir. Kanada’nın turistik olarak sayılabilecek fazla doğal alanı olmadığından ya da Kanadalılar doğal çevreye “gereken ilgiyi gösterdiğinden”, günümüzde şelalenin bilhassa Kanada’da yer alan kısmı çok gelişmiş bir haldedir.
Birçok insan Niagara Şelalesi’nin dünyanın en büyük çağlayanı olduğunu bilse de, bu şelalenin sularının hızlı akması nedeniyle taşlara çarparak geri geldiğini ve bu nedenle de Niagara Şelalesi’nin aynı zamanda “dünyanın ters akan tek şelalesi” olduğunu bilmemektedir. American Falls, Bridal Veils Fall ve Horseshoe(At Nalı) çağlayanlarının oluşturduğu Niagara Şelalesi’nin en büyük ve görkemli olanı Horseshoe(At Nalı) Şelalesi’dir. Jeologların tahminlerine göre 100 bin yıl öncesinde Kuzey Kutbu’nun buzlarıyla kaplı olan bölge, devam eden yıllar içerisinde dünyanın ısınması ile günümüzdeki haline gelmiştir.
Bilim tarihi açısından da ayrı bir değeri olan Niagara Şelaleri, bilim tarihinin gizli kalmış kahramanlarından biri olan ve günümüzde kullandığımız elektriğin “babası olan anılan” Nicola Tesla ile de anılır. Çağlayanın bu inanılmaz debisinin muazzam bir enerji kaynağı olacağını fark edecek kadar geniş bir vizyonu olan Nicola Tesla, Niagara Şelaleri’ne hidroelektrik santralleri yapmıştır. Günümüzde hala Nicola Tesla tarafından yapılan bazı hidroelektrik santralleri elektrik üretmekte ve bu elektrik hem ABD hem de Kanada tarafından kullanılmaktadır.
Niagara Şelalesi’nden dökülen suyun atmosfere saçtığı su zerrecikleri, gezi sakinlerine çoğu zaman inanılmaz güzellikte bir gökkuşağı da sunmaktadır. Ayrıca bu kadar güçlü alan bir çağlayan olmasına rağmen Niagara Şelalesi en son 1932 yılında tamamen donmuştur. Niagara kelimesinin Amerikalı Kızılderililer tarafından kullanılan bir kelimeden geldiği düşünülmektedir.