Dünyanın en yüksek binası
Dünyanın en yüksek binası olarak akla ilk gelen kuşkusuz gökdelenlerdir ve bu rekor Dubai’deki “Burç Halife” binasına aittir. Ancak burada ayrılması gereken en önemli konu, dünyanın en yüksek binası ve dünyanın en yüksek “yapısı” arasındaki farktır. 20. yüzyılın başlarından itibaren en yüksek yapıyı inşa etme amacında olan milletler kendi çıkarları doğrultusunda düşündüğünden, günümüzde bina ya da yapı ölçümü için geliştirilmiş kesin bir standart mevcut değildir. Kimi toplumlar kültürel nedenler ve reklam amaçlı olarak binaların anten direklerini ya da temelini de hesaba katarken, kimileri de bu tür hesapların yanlış olacağını söylemektedir.
Konu dünyadaki en yüksek yapılar olarak değerlendirildiğinde hesaba katılmayan ABD Kuzey Dakota’daki KVLY televizyon yayın kulesi, 629 metre yükseklik ile dahi hesaba katılmamaktadır. Çünkü bu tür 600 metreden uzun olan ve dünya genelinde sayısı 100’ü geçen direğin tamamı, kendi kendini destekleyememektedir ve dışarıdan destek üniteleri kullanılarak ayakta durmaktadır. Yapı sözcüğü işin içine girdiğinde kararlı bir şekilde kendi ağırlığını taşıyabilen binalar söz konusu olmalıdır ve bu tanımla da karşımıza 160 katlı 828 metre uzunluğunda bir “dev” çıkmaktadır.
4 Ocak 2010 tarihinde tamamlanan Dubai‘deki Halife Bin Zayid El Nahyan‘a ithafen yapılan Burç Halife Gökdeleni, 828 metrelik yüksekliği ile dünyanın en uzun binasıdır. Bu binanın dünyanın en uzun binası unvanını alabilmesi için mühendislerin yoğun çabası sonucu geliştirdiği yöntem, Burç Halife Gökdeleni’ni yalnızca uzunluk yönünden değil yapım tekniği açısından da eşsiz kılar. Burç Halife Gökdeleni, dünya tarihinde beton yapı üzerine çelik konstrüksiyon döşenerek tamamlanan ilk yapıdır. İnşaat esnasında Burç Halife Gökdeleni’ne dünyanın en uzun yapısı unvanını kazanmak için bu yöntemi geliştiren mühendisler, 160 katlı yapının 150. katından sonrasını tamamen çelikle yapmıştır.
Bu uzunlukta bir binanın muazzam derece yüksek rüzgar direncine sahip olacağı hesaplandığında, binanın kararlı yapısını koruyabilmesi için özel bir tasarım geliştirilmiştir. Burç Halife Gökdeleni’nin hiçbir yüzeyinde düz alan mevcut değildir ve tüm köşeleri yumuşak geçişli dairesel şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca Burç Halife Gökdeleni; dünyanın en yükseğe çıkan asansörü, saatte 65 km. hızla dünyanın en hızlı asansörü, 158. kattaki ibadethanesiyle dünyanın en yüksekteki camisi ve dünyanın en yüksekteki yüzme havuzu gibi kendine has rekorlara da sahiptir.