Duvar sarmaşığı
Sarmaşık, oldukça geniş bir familyayı (Araliceae, sarmaşıkgiller) temsil eden bir bitki türüdür. Botanik biliminde “Hedera” adı ile anılan bu bitkinin türlerinden biri de hedera helix, yani duvar sarmaşığıdır. Duvar sarmaşığı; bakımı kolay, yetişmesi zahmetsiz, her türlü ortama ve doğa koşuluna rahatlıkla uyan, şık ve zengin görünümlü, dekoratif bitkilerden biridir. Bu nedenle de evler de dahil olmak üzere birçok ortamda sıklıkla tercih edilirler. Dünyanın her yerinde rastlamak mümkün olsa da hedera helix türündeki sarmaşık daha ziyade Avrupa ve Güneybatı Asya bölgelerine has bir sarmaşık türü olarak bilinmektedir.
Duvar sarmaşığı; adı üstünde yetişmek için duvara ihtiyaç duyar ve o duvar üstünde yayılarak genişler. Duvarın yanı sıra kaya ya da herhangi bir ağaç yüzeyinde de bu tip sarmaşıkları görmek mümkündür. Özellikle ağaçlar söz konusu olduğunda bu tip sarmaşığın aşırı istilacı bir özelliği olması sıkıntı doğurabilmektedir. Öyle ki ;Amerika Birleşik Devletleri’nin bazı eyaletlerinde bu tip sarmaşıkların ağaçların sağlığını etkilediği gerekçesi ile yasaklandığı dahi bilinmektedir. Aslında, duvar sarmaşığı ancak tohumları kolaylıkla yayılabiliyor ise istilacı olması söz konusudur. Bu bir şekilde engellenir ise kontrollü yayılma da sağlanabilmektedir.
Duvar sarmaşığı duvarlara vantuz gibi tutunan kökleri ile yayılır. Gövdesi ve yaprakları da etrafta tutunulabilecek her detaya sarmal şeklinde sarılarak bitkinin tamamına destek sağlar.
Duvar sarmaşığı, her türlü ısıda, her türlü toprakta yetişebilen bir bitki türüdür. Eksi 30 derecede bile yaşayabilmektedir. Susuzluğa da dayanabildiğinden kurak iklimlerde de rahatlıkla yetişebilir. Duvar sarmaşığının yapraklarının rengine ve türüne göre farklı çeşitleri bulunmaktadır; sarı, hercaii, parçalı yapraklı, pembe gövdeli gibi.
Hedera helix bonsaicilikte de kullanılabilmektedir. Her türlü şeklin rahatlıkla verilebildiği bir sarmaşık türüdür. Evlerde de balkonlarda süs bitkisi olarak yetiştirilir.