Ekvator ikliminin özellikleri
Yıllık sıcaklık ortalaması 25 derece olduğu için yıl boyunca güneşli günlerin görüldüğü Ekvator iklimi, Ekvator çevresinde sadece 0º ile 10º enlemleri arasında görülen bir iklim türüdür. Güneş ışınlarının yıl genelinde dik açıyla gelmesi nedeniyle nem oranının yüksek seviyelerde görüldüğü Ekvator iklimi, aynı zamanda yıllık ile günlük sıcaklık ortalaması arasında en az fark olan iklimdir. Ekvator ikliminde yıllık sıcaklık ortalaması ile günlük ölçülen sıcaklık arasında yalnızca 1-2 Cº fark bulunmaktadır. Bu nedenle Ekvator ikliminde yıl boyunca sıcaklık aynı seviye görülmektedir.
Ekvator iklimi Gine Körfezi’nden Afrika’daki Kongo havzalarına, Amazon coğrafyasından Malezya’ya, Orta Amerika’nın belirli bölgelerinden Endonezya’ya kadar dünya genelinde birçok farklı bölgede görülmektedir. Ekvator ikliminde genel olarak her mevsim sabit bir yağış oranı görülmektedir. Ekvator ikliminin sahip olduğu bu özellik bitki örtüsünün çok çeşitli ve yılın her zamanında canlı olmasını sağladığından, bu iklim türünde geniş bir canlı çeşitliliğinden bahsedilebilir.
21 Mayıs ile 23 Eylül arasındaki dönemde Ekvator ikliminde güneş ışınları dik açı ile yeryüzüne geldiğinden, buharlaşma son derece yüksek seviyelerde gerçekleşir. Güneş ışınlarının etkisiyle bu dönemde Ekvator ikliminin görüldüğü bölgelerde yağışın yılın her mevsiminde “konveksiyonel” şekilde görülmesi oldukça önemlidir. Yıllık 2 bin mm civarında yağış görüldüğünden, bitki örtüsü yılın her mevsimi canlılığını koruyabilmektedir. Yılın her zamanı yeşilliğini koruyabilen zengin bitki örtüsü Ekvator ikliminin görüldüğü bazı bölgelerde daha da yoğunlaşarak yağmur ormanlarının oluşmasına neden olur. Ekvator ikliminde düzenli yağışlar ile yüksek sıcaklık görülmesi kimyasal çözülmenin de oldukça yüksek bir seviyede yaşanmasına neden olmaktadır.
Ekvator ikliminde her ne kadar yılın her mevsimi yağış görülse de, bu durum toprağın mineral zenginliğinin düşmesine de neden olmaktadır. Sürekli yağışlar Ekvator ikliminin görüldüğü yerlerde toprağın çok fazla yıkanmasına neden olarak, toprakta mineral kaybı yaşanmasına neden olur. Bu nedenle Ekvator ikliminin görüldüğü bölgelerde toprağın verimliliği oldukça düşüktür. Genel olarak kırmızı renkli Laterit toprağın görüldüğü Ekvator ikliminde yaşayan bitkiler, yüksek sıcaklık ve yoğun yağış şartlarına adapte olmuşlardır. Ekvator ikliminde yıllık sıcaklık ortalaması 26-27 Cº’dir ve bu sıcaklık ortalaması 2-3 derece haricinde genel olarak yıl boyunca sabittir.
Güzel