Elektronik sigaraların zararları
Sigaranın zararları günümüzde bir tartışma konusu olmaktan çıksa da, bu birçok “ölümcül kategorideki” hastalığa sebebiyet veren kötü alışkanlığın giderilmesine yardımcı olan alternatif yöntemler hala tartışma konusu olmaya devam ediyor. Şüphesiz bu alternatif yöntemlerin başında “sanal sigara, e-sigara” gibi isimlerle anılan elektronik sigaralar geliyor. Elektronik sigara kullanmanın temel mantığı, insanların sigara içinde yer alan 4 binin üzerindeki kimyasal maddeye maruz kalmadan sadece nikotin alarak sigara bağımlılığına neden olan “temel kimyasalın” alınmaya devam edilmesidir. Bu şekilde sigara tiryakileri tat ve fiziksel etkiler açısından tatmin olmakta ancak zararlı kimyasallar sebebiyle sağlıklarından olmamaktadır. Ancak elektronik sigaraların zararları konusunda bilim çevrelerinin hala kesin bir görüşe varmaması, bu alternatif sigara bırakma yönteminin başlı başına bir bağımlılığa dönüşeceğine dair iddiaların da ortaya atılmasına engel olamıyor.
Elektronik sigaralar, likit yani sıvı haldeki nikotin kartuşlarının atomizer adı verilen bir sistem ile elektrik enerjisi kullanılarak buhara dönüştürülmesini sağlayan basit cihazlardır. Kartuş yardımı ile içinde nikotin olan buhar üreten elektronik sigaraları aslında birer “sigara simülatörü” olarak tanımlamak da mümkün. Zira bu cihazlar sanal bir sigara deneyimi sunarken, aynı zamanda sigaranın bağımlılık yaratmasına neden olan temel kimyasal olan nikotinin de vücuda alınmasını sağlıyor. Ancak kullanımı dünya çapında hızlı bir biçimde yaygınlaşan bu cihazların nikotin haricinde de kimyasal maddeler ürettiğine dair iddialar, elektronik sigaraların zararları konusunun gündeme gelmesine neden oldu. Elektronik sigaraların nikotin haricinde bazı yan ürünler ürettiği doğru olsa da, bu kimyasalların eser miktarda olması ve bu denli küçük miktarların insan sağlığına zararlı olmadığına dair araştırmalar da peşi sıra geldi.
ABD’de yapılan incelemeler sonucunda üniversitelerde kürsü sahibi olan bilim adamları elektronik sigaraların ürettiği kimyasal maddelerin insan için zararlı olarak kabul edilen oranın yüzlerce kat altında olduğunu söyleyerek, bu cihazların kullanımının herhangi bir soruna neden olmayacağını da söyledi. Ülkemizde de birçok gazete haberine konu olan elektronik sigaraların normal sigaraya nazaran çok daha az kimyasal ürettiğinin altı çizilirken, bu denli küçük bir miktarın gerçek sigara kullanımı ile kıyaslanmaması gerektiği de özellikle söyleniyor. Tüm bunların ötesinde elektronik sigaraların sunduğu avantajın bir dezavantaja dönüşmesi ve bu cihazlar her yerde kullanılabileceği için gelecekte “elektronik sigara bağımlılarının” oluşabileceğine dair iddialar da gündemdeki yerini koruyor. Elektronik sigaraların ürettiği buhar çevreye zarar vermediği için bu cihazlar kapalı alanlarda da kullanılabiliyor. Bu durum da bazı çevrelerin gelecekte sigaranın yerini elektronik sigaranın alacağını düşünmesine neden olmaktadır.