Elmasın özellikleri
Dünyanın ilk döneminden beri insanoğlunun en değerli taşlardan biri olarak kabul ettiği elmas, günümüzde dahi en en değerli yatırım araçları arasında gösterilen ve dünya çapında milyarlarca dolarlık sektörlerden biridir. Dünya üzerindeki en sert maddelerden biri olma özelliğine de sahip olan elmas, yalnızca bu özelliği ile dahi özel ve nadir bir taş olarak değerli olmayı hak etmektedir. Karbon elementinin grafit ile iki varyasyonundan biri olan elmas, Fransız Lavoisier tarafından ilk olarak “saf karbon” olarak tanımlanmıştır. Saf karbon olan elmas bu yapısı ile 3547 derece gibi oldukça yüksek bir erime sıcaklığına ve inanılması güç bir sertliğe sahiptir.
Dünya genelinde değerli değersiz doğal taşların sertliğini tanımlamak için kullanılan Mohs Sertlik Ölçeğinde “10 sertlik derecesiyle elmas”, açık ara dünyanın en sert maddelerinden biridir. Mineral yapıdaki her tür maddeyi 10 Mohs sertlik derecesi ile çizme özelliğine sahip olan elmas, takı olarak kullanılmanın ötesinde modern endüstri için de muazzam derece önemli bir maddedir. Modern teknoloji ile desteklenen birçok endüstriyel cihazın bilgisayarla yönetilen lazer hassasiyetinde kesim yapması da yine elmasın özelliği sayesinde gerçekleşmektedir.
Elmasın bu sert yapısı tarih boyunca değerli bir taş olmasına neden olmuştur. Ayrıca mükemmel saflıkla olduğu için ışığın büyük oranda kırılmasını sağladığından dolayı da elmasa taşların en parlağı denmiştir. Her elmas aynı sertlik derecesine sahip olmadığı için üretim bantlarında kullanılan aletlere takılacak olan elmaslar Gama ışınlarına maruz bırakılarak daha da sert bir hale getirilmektedir. Günümüzde endüstriyel cihazlar için yapay olarak da elmas üretilebilmektedir ancak doğal halinden çok çabuk ayırt edilen bu elmasın ziynet eşyası olarak kullanılması mümkün değildir. Elmasın yapısal özelliklerinin ametalik yapıda olduğu düşünüldüğünde, çeşitli ortamlarda verdiği tepki de benzer özelliktedir.
Ametalik özelliği ile havasız ortamda 1500 derecede grafite dönüşen elmas, havanın bulunduğu ortamlarda 850 derecede yanar. Cm³’e yaklaşık olarak 3,5 gram yoğunluk gösteren elmas, oda sıcaklığında herhangi bir madde ile etkileşime de geçmez. Normal şartlar altında 750 derecelik sıcaklıkta Flor ile etkileşime geçen elmas, “Karbon Tetra Florür” bileşiğinin yapısına katılır. Isı iletkenliği “en yüksek madde olan elmas”, bu özelliğiyle de ideal elektrik izolatörü olmaktadır. Tüm bunların dışında elmasın optik özellikleri ışığın çok iyi kırılmasını ve beyaz renk yoğunluğu oluşmasını sağladığından bu parlak taş dünyanın en kıymetli ziynet eşyalarından biri olarak kabul edilmektedir.