Erteleme hastalığının asıl nedeni nedir?
Sürekli yapacaklarınızı ertelemeye meyilli bir karaktere sahipseniz, bu işi çözmeden hayat sahnesinde kalıcı bir başarıya sahip olamazsınız. Erteleyenlerin çoğu hayatlarında başarılı olmamışlardır. Ertelemeyi kendilerine alışkanlık yapan kişilerin de fazla sevildiklerini ve güvenilir olduklarını söylemek güç. Çünkü sürekli yapacağım dediğiniz bir iş konusunda, sürekli tehirlerde bulunmak, sanıyorum sizin kendinize olan güveninizi sarstığı gibi, insanların da doğal olarak size olan güvenini sarsar.
Bu durumdan kurtulmak için birçok kez belki de adımlar attınız ancak, gerekli sonucu alamadınız. Bunun sebebi de doğru bir tanımlamayı ortaya koymamanızdır. Eğer hastalığın tespitini yanlış yaparsanız, reçetenin de yanlış olmasını dolayısıyla, şifanın gerçekleşmemesini sağlarsınız. Yapılan araştırmalar bizlere gösteriyor ki, insanlarda var olan erteleme alışkanlığının öz güven eksikliğinden kaynaklı olduğudur. Korkular, insan beyninin işleyiş şekli tarafından kapatılarak, işi tembelliğe veya yapmak istememeye vuruyor. Misal olarak, bir makale çalışması yapmak istiyorsunuz ancak, bunu her yapacağınız zaman bir isteksizlik duygusu içerisinde olduğunuzdan sonra yaparım diyorsunuz. Bu ertelemenin asıl sebebi, isteksizlik değil, makale yazmaya karşı kendinizde bir güvensizlik söz konusu olması, korkmanızdır.
Makale yazamayacağınızı düşündüğünüzden bununla alakalı streslere katlanmamak adına, beyin isteksizlik olarak durumu değerlendiriyor. Ancak durumun adını iyi koymak gerekirse durum isteksizlik değil, korkaklık. Bu durumda yapmanız gereken işin adını iyi koymak. Sorunu gerçekten çözmek istiyorsanız da yapmanız gereken planlı çalışmalar yaparak, korkularınızın üzerine gitmek. Sonucunu düşünmeden şimdiye odaklanarak yapacağınız işler sonrasında kendinizi ödüllendirmeniz de, erteleme hastalığını ortadan kaldırır. Yani her başardığınız işten sonra kendinize bir kahve ısmarlayın. Bir işi başarmanın ve zamanında bitirebilmenin zevkini çıkarın. Bu şekilde iş yapma korkusunu üzerinizden atabilir, erteleme sorunlarıyla boğuşmazsınız. Başarılı olmak adına ataleti yenmeniz gerekiyor!