Eskrim sporu
Eskrim, kılıç ile yapılan bir tür spordur. Eskrim kelimesinin kökeni Cermen dili olup, “savunma, korunma” gibi bir anlam içermektedir. Eskrim sporunun kökeninin ortaçağ döneminde yapılan kılıçlı düellolar olduğu söylenmektedir.
1896 yılından itibaren Olimpiyat Oyunları’na dahil edilmiş olan eskrimin uluslararası platformda sahipliğini Uluslararası Eskrim Federasyonu (FIE) gerçekleştirmektedir. Türkiye’de ise eskrim 1923 yılında kurulan Türkiye Eskrim Federasyonu ile resmi bir kimliğe bürünmüştür. Türk eskrimcileri Federasyonun da verdiği destekle uluslararası karşılaşmalarda önemli başarılar kazanmaktadır.
Eskrim sporunun icra edilebilmesi için gerekli malzemeler şunlardır:
- Kılıç: Eskrimin alt dallarını da teşkil eden kılıç türleri şu şekildedir: Flöre, Epe, Kılıç.
- Özel eskrim giysisi: Tel kafes şeklinde bir maske, koruyucu bir yelek, sert ketenden beyaz ceket, yumuşak eldivenler. Eskrim giysileri beyaz renkte hazırlanırlar.
Eskrim sporunun gerçekleştiği platformlar da özeldir. 1,5 metre genişliğinde ve 14 metre uzunluğunda bir pistte eskrim karşılaşmaları gerçekleştirilir.
Flöre; 1,1 metre uzunluğunda bir kılıç türüdür. Ucunda şekli çana benzeyen bir koruma bulunur, diğer ucu ise yaylıdır. İncedir, hafiftir. Flöre, eskrimin öğrenme sürecinde uygulanabilecek nispeten daha kolay şeklidir. Flöre karşılaşmasında yaylı ucun rakibin gövdesine bastırılması ile sayı kazanılmaktadır.
Epe; flöreden daha keskin bir kılıç türüdür. Ağırdır. Rakibin herhangi bir yerine yapılacak olan kılıç vuruşları sayı kazandırmaktadır.
Kılıç; hem dürtme, hem de kesme yapılan eskrim türüdür. Rakibin üst kısmına kılıcın ucu ya da kenarı ile yapılan her vuruş sayı kazandırmaktadır.
Eskrim sporu ile meşgul olanlar bu dallardan herhangi biri ile ilgilenirler ve uzmanlaşırlar. Üçünde birden uzmanlaşmış eskrim sporcusu çok fazla söz konusu değildir. Eskrim maçları 4 dakika sürer ve amaç bu dört dakika içinde pul sisteminde 5, direkt eliminasyon sisteminde ise 15 tuşu gerçekleştiren taraf olarak üstünlük kurmaktır.