Espresso kahve
Dünyada en çok içilen içeceklerden biri olan kahvenin bir türü olan espresso, ülkemizde her ne kadar geç tanınmış olsa da kısa süre içerisinde insanların beğenisini kazanarak yaygın bir biçimde tercih edilmeye başlamıştır. Çoğu insan dışarıda sipariş verirken espressonun farklı bir tür kahve çekirdeğine sahip olduğunu zannetse de aslında normal kahve ile espresso arasında yalnızca üretimde izlenen yöntemler açısından farklılıklar vardır, kahve çekirdeğinin türünde değil. Kahve çekirdeğinin farklı bir şekilde işlenmesiyle ayrı bir ürün elde edildiğinden, bu içeceğe espresso “kahvesi” denmektedir.
Harmanlama, pişirme, soğutma ve konsantre etme olarak bilinen dört farklı işlemle hazırlanan espresso kahvesi, kendine has aromasını genellikle Arabica ya da Robusta olarak bilinen kahve türlerinden alır. Normal kahve üretilerek bilinen aroma elde edilmek istendiğinde, kahve çekirdekleri belirli bir dereceye kadar ısıtılır ve sonrasında soğutma işlemi için çekirdekler geniş bir yüzeye yayılır. Ancak espresso kahvesi üretiminde çok daha yüksek sıcaklıklara çıkıldığı gibi kahve çekirdeklerinin bu yüksek sıcaklıkta daha uzun süre tutulması da gerekir.
450 derece gibi son derece yüksek bir sıcaklıkta uzun süre boyunca bekletilen kahve çekirdekleri çok daha sert bir hale gelir. Bu yüksek sıcaklıklı ısıtma işlemi kahve çekirdeklerinin çok daha kavruk ve buruk bir tada sahip olmasını sağlarken, kahve çekirdeklerinin içerisindeki yağın tamamı da çıkartılmış olur. Espresso kahvenin çok daha yoğun ve sert bir tada sahip olması, üretim aşamasında 450 dereceye kadar ısıtılan kahve çekirdekleri sayesinde olmaktadır. Bu yüksek sıcaklıkta uzun süre boyunca bekletilen kahve çekirdeklerinden çok daha fazla yağ çıktığından, elde edilen kahvenin aroması da çok daha yoğun ve kuvvetli olmaktadır.
Espresso kahvenin genellikle süt ile içilmesi, sahip olduğu çok yoğun ve sert tadın azaltılması içindir. Süt ile karıştırılan espresso kahvenin aroması daha farklı bir şekilde hissedilirken, kahvenin acı tadının da hissedilmemesi sağlanır. Şayet espresso kahve sek olarak içilirse sahip olduğu aromanın normal kahveden çok daha yoğun olduğu da anlaşılabilir. Espresso kahve preslenerek hazırlanmasına rağmen normal kahve de bu tarz bir presleme işlemi uygulanmamaktadır. Çoğu insanın bildiğinin aksine bu kahve türüne “espresso” denmesi, kahve çekirdeklerinin farklı bir türde olmasından değil üretim de kullanılan bu farklı yöntemlerden kaynaklanmaktadır.