Etkili konuşma
Günlük hayatta insanların birbirleri ile iletişim kurmasını sağlayan konuşma, kişinin küçük yaşlardan itibaren öğrendiği bir mekanizmadır. Beyin bebeklik çağından itibaren çevresindeki insanların konuşmalarını dinler ve bu bilgiler beyinde kayıt edilir. Bu nedenle şiveli konuşan insanların konuşmalarını düzeltmeleri, bu şekilde konuşma tarzı küçük yaşlardan itibaren beyne yerleştiği için oldukça güç olur. Ancak yapılan araştırmalara insanların kullandıkları kelimeler ile karşı tarafa verdikleri etkinin daha fazlasını, jest ve mimikler ile verdiğini ortaya çıkartmıştır.
İyi bir konuşmacı sadece doğru kelimeleri değil jest ve mimiklerini de uygun bir şekilde kullanmalıdır. Bir insanın ne söylediğiniz duymasanız dahi o kişinin hareketlerinden kızgın, üzgün ya da sevinçli olduğunu yani ruh halini anlayabilirsiniz. Bu açısında iletişim kurulurken duygunun verilmesi için kullanılan jest ve mimikler, kelimelerden dahi daha önemlidir. Etkili bir konuşma; kişinin doğru seçtiği kelimeleri, uygun jest ve mimikler ile kullanması ile oluşmaktadır.
Kişinin mimiklerini ve jestlerini kullanırken sürekli bunu düşünmesi, yaptığı hareketlerin abartıya kaçmasına da neden olabilir. Bu nedenle konuşurken illaki jest yapmak için kişinin kendini sıkmaması gerekir. Bir başka değişle; mimik ve jestler yapmak için kişinin kendini zorlamaması, konuşmanın doğal akışında arzu edilen yere vurgu yapmak için kullanılmalıdır. Sürekli tekrar eden kafa hareketleri, kaş ve göz hareketleri ya da ellerin durmadan hareket ettirilmesi, dinleyenlerin ilgisinin ister istemez konuşmada anlatılmak istenenlerden kaymasına neden olacaktır.
Kişinin etkili bir konuşma yapmak için ses tonunu da iyi kontrol etmesi gerekir. Kısık bir ses tonu ile konuşmak insanların ilgisinin kısa süre içerisinde dağılmasına neden olacağı gibi, çok yüksek bir perdeden konuşmak da dinleyicilerin rahatsız olmasını sağlayacaktır. Konuşmacının sesinin gür ancak çok yüksek olmayan bir seviyede sabit tutması ve dinleyenlerin dikkatini çekmek için bazı kelimelere vurgu yapmak amacı ile yükseltmesi gerekir. Böylece oldukça akıcı, dikkat çeken ve etkili bir konuşma yapılmış olur.