Evde sabun yapımı

Hepimizin evinde olan temel temizlik maddelerinden biri olan sabun aslında yağ asitlerinin tuzudur. Su ile birleştiğinde yağ sarıcı özellik kazanan ve bu nedenle de temizlik için ideal bir madde haline gelen sabun, evde de yapılabilecek oldukça basit bileşenli bir temizlik ürünüdür. Bitkilerden ya da hayvanlardan doğal yöntemler ile elde edilen yağlardan yapılan sabunlar, karbonsil asitlerinden faydalanılarak farklı türlerde de yapılabilir. Yaklaşık olarak 1930 yılından bugüne formülü pek de değişmeyen ve temel temizlik işlevini büyük bir başarıyla sürdüren sabunlar, son yıllarda piyasada birçok farklı çeşitte yer alsa da esasen tüm sabunların işlevi ve içeriği hemen hemen aynıdır.

Malzemeler;

  • 150 ml bitkisel yağ
  • 50 ml içme suyu
  • 15 gram kostik (Sodyum Hidroksit)
  • Aromaterapi yağlar
  • Termometre
  • Mikser

Hazırlanışı;

Evde sabun yapımına geçmeden önce belirli noktaların hatırlatılmasında yarar var. Malzemeler listesinde yer alan aromaterapi yağlar lavantadan menekşeye, bademden cevize, ısırgandan buğdaya kadar birçok farklı bitki özünden elde edilmektedir. Dolayısı ile tamamen kendi zevkinize göre beğendiğiniz bir kokuya sahip aromaterapi yağını kullanabilirsiniz. Ancak kullanacağınız aromaterapi yağının tamamen organik içerikli olduğundan emin olmanızda yarar var. Ayrıca sabunu hazırladıktan sonra kalıplamak için bu görevi görecek birkaç adet kap ayarlamanızda da yarar var. Evinizde bulunan kaplardan sabun kalıplaması için uygun olanları kullanabilirsiniz.

Cam bir kavanozun içine içme suyunu dökün ve kostik ekledikten sonra karıştırmaya başlayın. “Ancak bu aşamada unutulmaması gerekir ki, su ile Sodyum Hidroksit karıştığında oluşan kimyasal tepkime sonucu zehirli gazlar açığa çıkmaktadır”. Bu nedenle karıştırma işleminin maske kullanılarak yapılması oldukça önemlidir. Karıştırma işleminin ardından içeriğin ısısı yükselecektir ve karışımın 1 saat kadar bekletilmesi gerekir. Termometre ile sıcaklığın oda sıcaklığına indiğini doğruladıktan sonra kabın içine bitkisel yağ ilave edilir. Bu işlem esnasında bitkisel yağı karışıma yavaş yavaş dökmeniz ve mikser yardımıyla homojen bir karışım elde etmeniz önemlidir.

Mikser yardımı ile karışımı karıştırırken katılaşma oluştuğunu fark edeceksiniz. Katılaşma işlemi başladığında sabunun içine arzu ettiğiniz aromaterapi yağını (Örneğin lavanta yağı) azar azar ilave edin. Lavantanın da karışıma ilave edilmesi ve karıştırma işleminin tamamlanmasının ardından sabununuz kalıplama için hazır hale gelecektir. Burada kalıp olarak kullandığınız kabın altına yağlı kağıt koymanız, sabunu çıkartırken büyük bir kolaylık sağlayacak. Kullandığınız malzemeye ve ortam koşullarına göre sabunun kullanıma hazır hale gelmesi için 3-5 gün süre gerekmektedir. En az 5-6 gün sabunu kurumaya bırakmanız ve daha sonra kullanmanız tavsiye edilir.