Eyfel Kulesi’nin tarihi
Günümüzde Paris’in simgesi haline gelen ve yılda ortalama 6 milyon turistin ziyaret etmesiyle Fransa için önemli bir turizm kaynağı olarak görülen Eyfel Kulesi, Fransızlar tarafından “Demir Bayan” olarak adlandırılır. Dünya çapında Fransa’nın sembolü olarak anılan Eyfel Kulesi adını Gustave Eiffel’den almıştır. Gustave Eiffel bu devaya kuleyi inşa ettiren firmanın sahibi olarak Fransız Devrimi’nin 100. yıl kutlamalarında insanların ziyaret etmesi için bu yapının inşaatına başlamıştır.
Her yıl düzenlenen Paris Fuar’ının giriş kapısı olarak tasarlanan ve inşaatı 1887 ile 1889 arasında tamamlanan Eyfel Kulesi, fuarın açılışının Fransız Devrimi’nin 100. yıla denk gelmesi nedeniyle bir gösteriş abidesi olarak düşünülmüştür. Eyfel Kulesi’nin mimarı İsviçreli Murice Koechlin ve kulenin tasarımcısı ise Stephen Sauvestre’dir. Gustave Eiffel’in firması bu dünya çapında ses getirecek kulenin inşaatına 1897 yılında başladığında, inşaat masraflarının yaklaşık olarak 6,5 milyon Frank olacağını hesaplamıştır.
Eyfel Kulesi’nin inşaatı devam ettikçe Gustave Eiffel çalışanlarının yaptığı maliyet hesabının aşıldığını gördü. 1889 yılında Eyfel Kulesi tamamlandığında toplam maliyeti 7,5 milyon Frankın üzerindeydi ancak Paris Fuarı’nın açılışına kadar geçen 5 aylık sürede Eyfel Kulesi’ni ziyaret eden 2 milyon insan sayesinde masraflarının büyük bir kısmını çıkarılmıştır. Masraflarının 3/4’ünü 5 ay gibi çok kısa bir süre içerisinde karşılayan Gustave Eiffel, artık yeni kulesinin bir sanat eserinden çok oldukça karlı bir şirket olduğunu da fark etmişti.
Eyfel Kulesi ilk olarak Paris Fuarı’nın giriş kapısı olarak düşünüldüğünden, yalnızca 20 yıl için izin alabilmişti. Yani Eyfel Kulesi’nin aslında 1909 yılında yerinden sökülmesi gerekiyordu ancak kulenin hem uzunluğu hem de turist potansiyeli yaratması bu kararın ortadan kalkmasına neden olmuştur. Yeni gelişen bir teknoloji olan radyo dalgalarının Atlantik Okyanusu’nun da ötesine iletilmesini sağlayabilecek kadar yüksek olan Eyfel Kulesi, Fransa’nın haberleşmesi için kritik bir role sahipti. Ayrıca her yıl milyonlarca insanın ziyaret ederek Fransa ekonomisine büyük katkı sağlaması da, Eyfel Kulesi’nin 1909 yılından sonra da yerinde kalmasını sağlamıştır.
Eyfel Kulesi’nin iki yıl süren inşaatında çalışan 3 binin üzerinde işçi, 18 bin adet demir parçayı 2,5 milyon perçinle bir araya getirmiştir. Eyfel Kulesi’nin inşaatıyla ilgili ilginç olan bir diğer konu da, 26 aylık inşaat boyunca tek bir işçinin dahi hayatını kaybetmemesidir. 20. yüzyılın şartları düşünüldüğünde, bu durum çok büyük bir başarı anlamına gelmektedir.