Facebook nedir?
Facebook insanların arkadaşlarıyla, akrabalarıyla, tanıdıklarıyla iletişim kurma aracıdır. Dünyanın en büyük sosyal ağ sitesidir. 2004 yılında Harvard üniversitesinde öğrenci olan Mark Zuckerberg tarafından , Harvard üniversitesinde okuyan öğrenciler için kurulmuştur. İki yıl içerisinde, ABD’deki tüm okullarda okuyan öğrencilerin bir çoğu facebook kullanmaya başladı. İlk başlarda sadece okul e-maili ile üye olunurken, daha sonralarında tüm mailler ile üye olunabilmek mümkün oldu. Facebook kullanıcılara ücretsizdir. Gelirini reklam alarak ve bazı sponsorlardan elde etmektedir. Facebook’un yaklaşık olarak 1 milyardan fazla kullanıcısı ve 3000 üzerinde çalışanı vardır. 5 milyar dolar gelirinin olduğu sanılmaktadır.
Facebook’ta resim ve video paylaşabilme imkânımız varken, durum güncellemesi sayesinde o anki ruh halimizi arkadaşlarımıza, tanıdıklarımıza bildirebiliriz. Düğün, nişan, tiyatro, konser vb.. gibi etkinlikler oluşturarak arkadaşlarımızı davet edip, birlikte vakit geçirebiliriz. Sevdiğimiz, hayranı olduğumuz insanların hayran sayfasını beğenerek, onlar hakkındaki güncel bilgilere ulaşabiliriz. 7’den 77’ye herkesin kullandığı facebook’un yaş sınırlaması vardır. 13 yaşından küçüklerin kullanması sakıncalıdır. Facebook’ta arkadaşlarımızla online bir şekilde mesajlaşıp konuşmamızın yanı sıra, görüntülü ve sesli bir şekilde de konuşuruz. Facebook’ta 3. Şahısların geliştirdiği, oyunları oynamakta mümkündür. Bir çok siteye üye olmadan, facebook ile bağlanarak o sitede gezinebiliriz. Ortak arkadaşlar sayesinde tanıyor olabileceğimiz insanları ekleyip sosyalleşebiliriz. Eklediğimiz kişilerin hakkında profillerine bakarak onlar hakkında bilgi sahibi olabiliriz. Yazdığımız bir makaleyi ‘notlar’ kısmında yayınlayıp, arkadaşlarımızın okumasını sağlayabiliriz. Okuduğumuz kitapları, izlediğimiz filmleri ekleyebilmek mümkündür.
Çok fazla vakit geçirildiği için Facebook’un bağımlılık yaptığı kanıtlanmıştır. Hergün saatlerce bilgisayar başında vakit geçirmek bağımlılık yapar. İnternet bağımlılığı tıpta psikolojik bir rahatsızlık olarak kabul edilmektedir.
Profilimizi, bazı arkadaşlarımıza kısıtlayabiliriz. İstemediğimiz bir insanı engelleyip bir daha bize ulaşmamasını sağlamak mümkündür. Oyun istekleri yollayarak, arkadaşlarımızı oyundan haberdar ederek onların da oynamalarını sağlayabiliriz.
Kullanıcıların duvarlarında paylaştıkları resim, yazı, video ve link bağlantılarına şayet kullanıcı izin vermişse, beğenip yorum yapmamız mümkündür.
Kısacası facebook sanal ortamda bir dünyadır. Kullanıcıların, arkadaşlarının profillerinde gezindikleri, paylaşımlar yaptıkları, birbirlerini etiketledikleri, dünyanın en büyük sosyal ağıdır.