Fesleğen bakımı
Genel olarak tüm Akdeniz ülkelerinde ve birçok Uzak Doğu kültüründe botanikten önce mutfaklarda kullanılan Fesleğen, birçok farklı yemek türüyle uyumlu bir baharattır. Kurutulmuş Fesleğen farklı mutfak kültürlerinde farklı bir lezzet seçeneği olarak kullanılsa da, bitki olarak da yaygın bir şekilde yetiştirilir. Türkiye’de ve yakın Akdeniz ülkelerinde hemen hemen her sahil kentinin balkonlarında görülebilen Fesleğen, çevreye yaydığı hoş kokusuyla insanların beğenisini kazanmıştır. Ayrıca canlı Fesleğen etrafa yaydığı kendine has koku ile sineklerin de ortamdan uzak durmasını sağlamaktadır ki bu da, birçok insanın bu bitkiyi yetiştirme nedenleri arasında yer alır.
Botanik biliminde Ocimum Basilicum olarak tanımlanan Fesleğen, Lamiaceae yani Ballıbabagiller familyasının bir mensubudur. Daha çok ılıman iklimlerde görülen Fesleğen, tek yıllık ve bakımı son derece kolay bir bitkidir. Bitkinin asıl anavatanı Asya olsa da, günümüzde bu bitki Asya’dan çok Akdeniz ülkelerinde yetiştirilmektedir. Yüzyıllar öncesinde Asya coğrafyasında baharat olarak üretilen Fesleğen, günümüzde bahçe ve balkonları süslemesi için de yaygın bir şekilde yetiştirilmektedir.
Doğada yabani olarak yetişen Fesleğen, 20 ile 60 santim arasında değişen boylarda görülebilir. Genel olarak açık yeşil renge sahip bir yaprak yapısı olmakla beraber, bazı türlerinde koyu yetiş yapraklar da görülebilmektedir. Çok yumuşak bir yaprak yapısı olan ve yaprak uzunluğu 5-6 santime kadar erişebilen Fesleğen, sıcak ortamlar kadar çok soğuk ortamlara da dayanıklı bir bitkidir. Tohumları ve taze çiçekleri kullanılan Fesleğen oldukça güçlü ve yoğun bir uçucu yağ üretir. Estragol, Pinen, Cineol ve Linalol açısında oldukça zengin olan bu Fesleğen yağı hem çevreye çok hoş bir koku yayılmasını hem de ortamdan sineklerin uzak durmasını sağlar.
Günümüzde bazı çevreler bitkinin anavatanının Anadolu olduğunu iddia etse de, Fesleğenin İran kökenli olduğunu söyleyen görüşler olduğu gibi Doğu Asya ile ilgili de iddialar bulunmaktadır. Şayet Fesleğeni doğrudan toprağa ekecekseniz çevresinde yabancı otlar bulunmadığından emin olun zira bu bitki etrafında yabancı otlar olmasından pek fazla hoşlanmaz. Ayrıca besin açısından zengin toprakları seven bir bitki olan Fesleğenin humus oranı yüksek topraklara ekilmesi gerekir. Kimyasal gübreler kullanılarak gelişim süreci büyük oranda hızlandırılabilen Fesleğen, bu şekilde çok kısa süre içerisinde 50-60 santim boya ulaşabilir. Ancak kimyasal gübre kullanımının dikkatli yapılması gerekir çünkü yanlış kullanım bitki köklerinin zarar görmesine neden olabilir.