Girişimci kişinin 3 temel özelliği nedir?
Girişimcilik bizim Türk insanına daha mahsus bir eylem. Neden derseniz açılan şirket sayısının her sene en fazla olduğu memleket Türkiye. Ama dikkat edin batan şirketlerin en fazla olmasa da, kötü bir durumda olduğu memleket de Türkiye. Ekonominin son 10 sene giderek iyileşmesi –resesyon dönemini saymazsak- paranın bollaşması, kredi alarak kişileri girişimci kıldı. Ancak dikkat edilmeden yapılan her girişim örneği, başarılı olamadan kepenk kapattı. Herkes girişimci olabilir ancak herkesin başarılı olması gibi bir durum yok. Hemen geri çekilmeye de gerek yok başarılı olamam diye. Sadece başarılı olmak için gerekenleri öğren ve yapmaya çalış, vazife bilincin yerinde olsun. Ondan sonrası tevekkül. Kısacası bir işe girmeden başarısız kendini addetme.
Girişten sonra girişimci insanın temel 3 özelliğini sizlere söyleyeceğim. Bu özellikleri okuduğum girişimcilikle alakalı kitaplardan derledim. Kendimce 3 ana başlığa ayırdım.
Vizyon sahibi olmalı
Arkadaşlar, girişimci insanın temel özelliği vizyon sahibi olması. Yani yapacağı bir işin kendisine ve topluma sağlayacağı faydaları önceden kestirip, kendisini tetikleyecek unsurları göz önüne getirmeli. Somut bir şekilde giriştiği işin artı ve eksi yönlerini yazmalı. Bunlarla alakalı stratejisi olmalı. Girişimin ilk safhasında büyüme trendini nasıl yakalayabileceğini bilmeli. Aynı zamanda markalaşmaya gidecek olan yolunda nasıl döşeneceği hususunda araştırma ve geliştirme yapmalı. İşinin rakiplerinden farklı yönlerini, yararlı yönlerini ön plana çıkartarak, pazarlayıcı unsurları bilmeli. Kısacası arkadaşlar planlı çalışmalı, bunu yapmayı sevmeli.
Takım kurabilmeli
Arkadaşlar param olduktan sonra takım arkadaşı toplamak sorun olmaz demeyin. Sizi yarı yolda bırakmayacak ve sizin için tam kapasite çalışabilecek arkadaş ve eleman bulmak zor. Ne kadar para verirseniz verin, karşıdaki sizin için istediğini yapmaz. Bu nedenle girişimci takım arkadaşı seçerken dikkatli olmalı. Kişilerin mesleki yeterlilikleri bir yana, zor günde kendisine yardımcı olmaktan kaçınmayacak kişileri kendine yakın çalışma arkadaşı olarak seçebilmeli. Girişimci insan işin her sahasında çalışmak zorunda. Yoksa başkalarının işini kendi gibi sahiplenmesini de beklememeli.
Bu benim kararım diyebilmeli
Ön önemli özelliklerinden birisi, kararlarında korkak bir şekilde hareket etmemesi. Yani bir işte karar verilmesi gerekiyor ve bu kararın doğuracağı başarısız sonuçlardan dolayı, geç davranıyor veya kaçıyorsa, yanlış bir ruh haline sahip demektir. Elbette en doğru kararı beklemek için iyi zamanı ve anı kollamak gerekir. Başkalarına da danışmak gerekir. Ancak karar vermeden korkuyor ve kazandıklarınızı da vereceğiniz karar doğrultusunda kaybetmekten çekiniyorsanız, olduğunuz yerde sayarsınız. Her zaman en doğru kararı vermek için işin başında bazı yanlışların yapılması gerektiği ve bunlardan ders alınması gerektiğini unutmayın. Herkes yanlış yapar ancak pek az kişi bu yanlışını doğruya çevirebilir. Bu nedenle kararlı olmalı, kararlarınızın arkasında durmalısınız.