Girişimci olmak mı istiyorsunuz?
Son zamanlarda en çok konuşulan konular arasında girişimcilik var. Bu nedenle burada girişimcilik konusu hakkında bazı paylaşımlarda bulunuyorum. Eğer sizinde aklınızda bir fikriniz varsa, bunu girişime çevirme noktasında yapmanız gereken çok önemli işler var demektir. Tabi aklınızdaki fikrin yeni bir ürün veya hizmet olması şart değil. Karlılığı iyi olan sektörlere girebilir, fark meydana getirerek kısa zamanda büyümeyi düşünebilirsiniz. İşin en kolay tarafı belki de ne yapacağınızı tespit etmektir. Ancak neyin ne olduğunu belirledikten sonra en zor aşamaya geçersiniz. Uygulama…
Bu aşamada sıkıntılar başlar. İhtiyacınız olan para, yetenekli insanların çevrenizde olması gerekiyor. Tabi bunlardan en önemlisi öncelikle bilgi. Eğer yapacağınız işi nasıl büyüteceğinizi veya müşterilere nasıl ulaştıracağınızı bilmiyorsanız, sanıyorum uygulamanın büyük bir ayağı eksik kalmış olur. En zor aşamalardan birisi de etrafınızda yetenekli insanların veya sizin gibi işini sahiplenecek kişilerin olmamasıdır. Herkes, ilk girişimin ne kadar zorlu olduğunu bilir ve kendisini kısa yoldan garantiye almak varken, -birinin yanında işe girmek, memur olmak gibi- sizinle riski bir yola çıkmaz. İkna etmeye çalıştıklarınızın da size dudak altından evet dediğini ama, gönüllerinin hiçte tasdik etmediğini kısa zaman sonra anlarsınız. O zaman yapmanız gereken, bir süre işinizi tek başınıza yürütme becerisini göstermek olacak. Daha sonra ise, meyve vermeye başladığınızda somut verilerle işin kazanç planını ortaya koyabilirsiniz.
İşin ilk meyvelerini aldığınızda, kendi enerjinizin ilk zamanlardan daha fazla olacağını görebilirsiniz. Bu enerjiyi doğru kullanabilirseniz, iyi bir network kurabilir ve kısa sürede girişimin olgunlaşmasını sağlayabilirsiniz. Bu anlamda uzun bir süre gerekiyor tabi. En azından işin 3 sene kendisini götürmesi zor olabilir. Ama pes etmezseniz, elbette bir çıkış yolu bulunacaktır.