Hanımeli bitkisi
Türkiye’nin birçok bölgesinde bulunan Hanımeli, oldukça hoş kokulu ve rengarenk çiçekleri ile dünya genelinde de en çok yetiştirilen çiçek türlerinden bilidir. Yaklaşık olarak 180 türü bulunan ve Caprifoliaceae familyasına ait olan Hanımeli, çalı veya sarmaşık grubuna dahil edilen bir bitkidir. Oldukça hızlı şekilde yetişen bir bitki olan Hanımeli, bol güneş alan ve uygun topraklı bir yerde 12-15 ay gibi bir sürede yetişkin hale gelebilir. Bazı Hanımeli türleri uygun şartlar sağlandığında 18 ay içerisinde birkaç metre uzunluğa erişebilir ve çiçeklenebilir.
Hanımeli çiçeğinin gelişim sürecinde en önemli faktörler güneş ve toprak kalitesidir. Hanımeli yeterince güneş almayan iç kesimlerde de yetişebilir ancak bu şartlarda bitkinin tam olgunluğa gelmesi ve çiçek açması 2-3 yılı bulur. Hanımeli 4,5 pH derecesinden 8 ph derecesine kadar birçok farklı toprak türünde yetişebilen bir bitkidir. Birçok bitkinin orta asitli toprakta yaşamamasına rağmen Hanımeli yeterli güneş ışığı aldığı zaman bu ortama adapte olabilir ve çok hızlı bir şekilde gelişebilir. Hanımeli ekilecek toprağın pH derecesi 8’e yaklaştıkça, topraktaki kireç oranının düşürülmesi gerekir.
Hanımeli bitkisinin oldukça küçük yaprakları ve sarmaşık bir gövdesi olduğundan yetiştirme sürecinde genellikle herhangi bir besin takviyesine gerek duyulmaz. Yarı gölgeli bahçelerde sorunsuz bir şekilde gelişebilen Hanımeli, kurak iklimlerde gün içerisinde uzun saatler boyunca güneş ışığı alarak dahi yaşayabilir. Bu tür kurak iklimlerde yetiştirilen Hanımeli bitkilerinin gün içerisinde uzun süre boyunca güneş ışığı almasının herhangi bir zararı olmasa da, yine de bitkiyi düzenli olarak sulamayı ihmal etmemek gerekir.
Hanımeli güneş seven bir bitki olduğundan bahçelerin güneş almayan bölümlerine ekilmeleri durumunda bitki gelişimini güneş ışınlarının geldiği yöne doğru yapacaktır. Güneş ışığının vurduğu bölgelere doğru uzanan Hanımeli bitkilerinde genellikle çiçeklenme görünmez çünkü bitki yeterince güneş ışığı almak için gelişim sürecine aralıksız devam eder. Ayrıca hafif esintinin olduğu bölgelerde daha hızlı bir gelişim süreci geçiren Hanımeli, etrafının da boş olmasından hoşlanır. Hanımeli bitkisi ilkbaharın sonlarına kadar çok fazla su istemese de, Nisan sonundan itibaren sıkça sulanmak ister. Yaz aylarından itibaren düzenli aralıklarla bitkinin toprağı kontrol edilmeli ve toprağın kuru olması durumunda vakit kaybetmeden sulama yapılmalıdır.