Hercai çiçeği
Farklı bir güzelliği olan Hercai, Avrupa’da melez olarak üretilmeye başlamış ve ülkemizde de kısa süre içinde birçok insanın favori çiçeklerinden biri olmuştur. Anavatanı kesin olarak bilinmeyen Hercai, aslında menekşegiller familyasına ait olan bir bitki türüdür. Farklı menekşe türlerinin bir araya getirilmesi sonucu melez bir tür olarak oluşturulan Hercai çiçeği, farklı renklere sahip olduğu için de birçok insan tarafından evlerde yetiştirilir. Hercai çiçeği genellikle iki farklı renkten oluşmasına rağmen bu bitkinin bazı türleri daha fazla renge de sahip olabilir.
Taç yapraklı bir yapıya sahip olan Hercai çiçeği, beş adet yaprağı üzerinde birçok renk kontrastını barındırabilir. Ürettiği öz nedeniyle arıların da uğrak noktalarından biri olan Hercai çiçekleri, mahmuzlarından bal yapımı için ideal olan bir öz su çıkartmaktadır. Doğada arılar için vazgeçilmez olan bu öz, aynı zamanda Hercai bitkisinin üremesini de sağlar. Arının Hercai çiçeğinin özünü emebilmesi için alt kısımda bulunan geniş taç yaprağa konması gerekir ki, burası da bitkinin erkeklik organının bulunduğu bölgedir.
Arılar Hercai çiçeklerinde öz emerken farkında olmasalar dahi tamamen çiçek tozuyla kaplanır ve böylece arının bir sonraki çiçeğe konması ile bitkinin döllenmesi sağlanır. Hercai bitkileri bu şekilde döllenerek meyve oluşturmaya başlar. Oluşan meyveler kısa süre içerisinde olgunlaşarak üç farklı yerden çatlar ve bitkinin tohumları da böylece çevreye saçılmış olur. Hercai bitkisi kış döneminin ardından ilkbaharın orta döneminden itibaren çiçeklenmeye başlar. Uygun ortamlarda bakılan bir Hercai, Mayıs ayından itibaren çiçek açabilir ve Ağustos ortalarına kadar da çiçeklerini muhafaza edebilir. Çevreye oldukça hoş bir koku salan Hercai, kirli hava ile dost sayılan bir bitki türüdür.
Şehir ortamının kirli havasından fazla etkilenmeden çiçekli yapısını koruyan ve etrafa hoş kokular saçmaya devam eden Hercai, bu özelliği nedeniyle birçok şehir insanı tarafından yetiştirilmektedir. İlk baharın ortalarından itibaren balkona yerleştirilen Hercai, ilkbaharın sonlarında tamamen çiçeklenmiş olur. Doğada bulunan Hercai çiçekleri sarı renk ve tonlarına sahipken, kültür ortamında yetiştirilen melez türlerde beyaz, mavi, kırmızı ve mor renkli çiçekler de görülebilir. Avrupa yapılan çalışmalar sonucu üretilen yeni melez türler, Hercai çiçeklerinde “lekeli desen” olarak bilinen görünümün oluşmasını sağlamıştır.
Saksı bitkisi olarak evlerde yetiştirilebilen Hercai menekşeler, aynı zamanda açık alanlara ekildiğinde de uzun süre boyunca çiçekli yapısını muhafaza edebilir. Ayrıca Hercai diğer bazı çiçek türlerinin aksine plastik saksılarda da oldukça sağlıklı bir biçimde gelişebilmektedir.