İş yeri hemşiresi iş olanakları
İş güvenliği, sanayi toplumlarının en önemli meselesi olmalıdır. Ancak ne yazık ki her toplum ve ülke için aynı endişe düzeyini paylaştıklarını söylemek zor. Gelişmiş ülkelerde iş güvenliği ve işçi sağlığı, sanayinin gelişiminden bile önde gelmektedir. Türkiye ise, bu bağlamdaki düzenlemelerini yeni tamamladı. Hala eksiklikleri bulunan iş güvenliği kanunu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlendi.
Bu yeni düzenlemeler, iş güvenliği ve işçi sağlığı adına son derece önemli adımları kapsamaktadır. Bu bağlamda elliden fazla işçi çalıştıran işyerlerinde bir adet iş güvenliği uzmanı ve de bir adet işyeri hekimi bulundurulması artık zorunlu. Öte yandan işyerinin durumuna göre, işyeri hekimlerinin ve de iş güvenliği uzmanlarının sayısı işçi sayısına bağlı olarak artırılabiliyor. Bunun yanında bazı işyerlerinde “diğer sağlık personeli” olarak adlandırılan yardımcı sağlık personeli bulundurmak da gerekibiliyor. Bu personelin en önemlisi de işyeri hemşiresidir.
İş hemşiresi de işyeri hekimi gibi sertifika sahibi olmalıdırlar. Sertifikalı işyeri hemşireleri için iş olanakları da giderek genişlemektedir. Özellikle 2014 yılıyla birlikte, ancak özellikle 2016’dan sonra işyeri hemşirelerine olan gereksinimin oldukça artacağı öngörülmektedir. Bu bağlamda işyeri hemşireleri çok yakında en kariyerli meslek gruplarından biri haline gelebilir. İş yeri hemşiresi kariyer planları için gözde konuma gelecek mesleklerden biri olarak görülüyor. Elbette bunun için bakanlığın öngördüğü prosedürü takip etmek esastır.
İşyeri hemşiresi olmak ve bu alanda kariyer yapmak isteyenlerin, iş olanakları konusunda düşünmelerine gerek yok. Daha şimdiden pekçok önemli iş arama platformunda pekçok işyeri hemşiresi ilanı ile karşılaşmak mümkün ve bu sayının çok yakında katlanarak artacağı aktarılıyor. Ancak işyeri hemşiresi olabilmek için bir dizi prosedürü takip etmeleri de esastır.
İşyeri hemşireliği sertifikası alabilmek öncelikle hemşirelik yüksekokulu mezunu olunmalı. Eğitimlerini bitirmiş ve diplomalarını almış hemşireler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenen özel bir eğitim almalıdırlar. Söz konusu sertifika, sadece bakanlığın uygun gördüğü ve çalışmasına izin verdiği kurslardan alınabilmektedir.
İşyeri hemşireliği kursu bitikten sonra, işyeri hemşiresi adayları bakanlığın düzenlediği işyeri hekimliği sınavına katılmalı ve sınavda başarı elde etmelidirler. Ardından kariyer planlarını genişletebilir ve diğer sağlık personeli adıyla işyeri hemşiresi arayan işyerlerine başvurabilirler.