Isıya dayanıklı cam
Bugün birçok yerde ısıya dayanıklı camları kullanıyoruz, özellikle mutfaklarımızda, sağlıklı olduklarını bilerek, fırın ve ocaklarda içlerinde yemek pişirmek için tercih ediyoruz. Temizliğinin kolay olması, şeffaf görüntüsü, organik olgular bizi cama yönlendiriyor.
Almanya’da 19. Yüzyıldan beri sanayi tesislerinde farklı amaçlar için ısıya dayanıklı camlar kullanılıyor fakat hiç kimse bunu evlere yemek pişirmek için kullanılabilecek bir materyal olarak düşünmüyordu. Bu fikir ilk önce New York’lu Corning Cam işleri Şirketi’nde çalışan laborant Doktor Jesse Littleton’un aklına geldi. 1913 yılında laboratuvarda kullanılan bir bataryanın kâseye benzeyen cam aksamını keserek içinde kek pişirdi. Bu sayede üzerinde yapılan 3 yıllık bir çalışma sonrasında 1916 yılında şirket ilk cam fırın kabını icat etti ve piyasaya sürdü. Oldukça ağır ve piştikten sonra renk değiştirip, kılcal damarları çıkan bu kaplar tekrar düzenlendi, dayanıklılık dereceleri artırıldı ve nihayet bugün kullandığımız ısıya dayanıklı cam kapların özelliklerine kavuşturuldu.
Ülkemizde ise 1970 ‘lerin sonuna kadar, meraklı ev hanımlarının yurt dışından getirttiği bu cam kaplar, Paşabahçe’nin kuruluşundan sonra “ Borcam “ adını alarak, bu alandaki ihtiyacı karşılamıştır.
soba imalatına 115mm çapında 10mm kalınlıkta ısıya dayanan camın fiyatını almak istiyorum.