Kabızlık nedenleri
Çoğu insanın dönem dönem yaşadığı kabızlık sorunu, uzun süre devam ettiğinden oldukça büyük sıkıntılara neden olabilmektedir. Kabızlık sorunları yaşanmasının temel nedenleri yanlış beslenme, yetersiz su tüketimi ve tuvalet alışkanlığındaki düzensizliktir. İnsanın boşaltım sistemi direk olarak vücut sağlığı üzerinde etkili olduğundan, bu sistemin işleyişinde meydana gelen herhangi bir sorun da vücuda olumsuz olarak yansımaktadır.
Modern dünyanın her geçen gün daha da kalabalıklaşan şehirlerinde büyük bir kaos içerisinde yaşan insanlar, çoğu zaman yemek yemeğe dahi vakit bulamamaktadır. Yapılan tüm araştırmalar kent insanının giderek daha az evinde yemek pişirdiğini ortaya çıkartmaktadır. Vakitten kazanmak için dışarıda yenen Fast-Food gıdalar, uzun vadede kabızlık sorunları yaşanmasına neden olmaktadır. İçeriğinde neredeyse hiç lif bulunmayan ve vücut için sadece kalori bombardımanın ibaret olan bu tür hazır gıdalar, insanlar farkında olmasa da sindirim sistemi üzerinde büyük bir tahribata yol açmaktadır. Yeteri kadar meyve ve sebze tüketen insanlarda çok az görülen kabızlık şikayetleri, bu besinlerin içerdiği liflerin sindirimi kolaylaştırmasından kaynaklanmaktadır. Yoğun oranda lif içeren sebze ve meyveler tüketildiğinde, bağırsaklara gelen lifler neredeyse ağırlığının 30 katı su emerek genişler. Kabızlık sorunlarına neden olan kalın bağırsakta sindirime uğradıklarında oldukça yüksek oranda su içeren lifler, kolaylıkla dışarıya atılabilmektedir. Tüketilen hazır ve kuru gıdalarsa kalın bağırsakta neredeyse hiç su içermedikleri için sıkışarak daha yoğun ve katı hale gelmektedir. Dışkının sertleşmesi sonucu kalın bağırsakta ilerlemesi ve vücuttan çok zor bir şekilde atılması kabızlık şikayetlerine neden olur.
Kabızlık sorununun en önemli nedenlerinden birisi de yeterli miktarda su içmemektir. İnsanın yaşamını sürdürebilmesi için oksijen ile birlikte temel yaşam maddelerini oluşturan su, her insanın sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için düzenli bir şekilde tüketmesi gereken en temel maddedir. İnsan vücudunun çok büyük bir bölümünün sudan oluştuğu düşünülürse, sadece kabızlık şikayeti için değil sağlıklı bir yaşam sürmek için her gün en az 2 litre su içmek gerekir. Ülkemizde su içme alışkanlığı yeterince gelişmediğinden, buna bağlı kabızlık sorunları da oldukça yaygındır. Zaten görevi gereği besinlerin içerdiği suyu emmeye çalışan kalın bağırsaklar, vücutta yeterli oranda su olmadığı için besinlerin içerdiği tüm suyu emmeye çalışmaktadır. Böylece çok daha fazla emilerek katılaşan dışkının vücuttan atılması da oldukça zor bir hale gelmektedir.
Kabızlık sorunu ile ilgili en önemli konu “kesinlikle” Hemoroid (Basur) hastalığının habercisi olmasıdır. Tüm basur hastalarında sorun, önce kabızlık şikayeti ile başlamaktadır. Kabızlık nedeni ile tuvaletini rahat yapamayan kişi ıkınarak kendini zorlamaktadır. Bu durum kalın bağırsağın çıkış noktası olan ve tıp dilinde “Rektum” denen bölgede yer alan damar tabakasının zedelenerek, halk arasında basur memesi denen oluşuma dönüşmesine neden olmaktadır. Bu nedenle uzun süreli kabızlık sorunu yaşayan herkesin, potansiyel bir basur hastası olduğunu bilmesi gerekmektedir. Dengeli beslenme ve her gün en az 2 litre su içerek, kabızlık şikayetinden herhangi bir ilaç kullanmadan kurtulmak mümkündür.