Kalp ritim bozukluğu nedenleri
İnsan bedenindeki tüm organların ihtiyaç duyduğu mikro düzeyli maddelerin taşınmasını sağlayan bir plazma olan kanın vücuttaki devir daimini sağlayan kalp, birçok farklı nedenden ötürü ritim bozukluğu sorunuyla karşı karşılaya kalabilir. Ritmik olarak çalışmayan kalp, canlı bir sıvı olan kan gibi hayati göreve sahip olan plazmanın organlara olması gerektiği gibi iletilmemesine ve daha da pek çok olumsuz etkiye sebebiyet verir. Bu duruma yani kalbin ritminin bozulmasına neden olan tüm hastalıklara genel olarak kalp ritim bozukluğu denmektedir. Kalp ritim bozukluğunun nedenleri arasında sayılabilecek ilk neden, doğuştan gelen kalıtımsal hastalıklardır. Anne karnında başlayan ve doğuma kadar da devam eden bu süreç, dünyaya gelen bebeğin hayata gözlerini açtığı andan itibaren kalp ritim bozukluğu problemi yaşamasına sebep olabilir.
Doğuştan kaynaklanan nedenler kalbin ritminin bozulmasında oldukça önemli bir etken iken sonradan gelişen hastalıklar da bu sağlık sorununun yaşanmasına sebep olabilir. Kalbin “kulakçık ve karıncık” adı verilen iletim bölümleri gibi önemli sistemlerdeki fizyolojik sorunlar, kalp ritminin olması gerekenin dışına çıkmasını sağlayabilir. Bazı durumlarda bebek ya da yetişkin fark etmeden kişinin kalp ritminin bozulması hayati derece önemli bir sağlık sorunu olmakta ve acilen tıbbi müdahale yapılması gerekmektedir. Ancak bazı durumlar da ise hastanın kalbindeki ritim bozukluğu yaşamsal bir sorun teşkil etmeyebilir. Ancak şüphesiz kişinin yaşadığı kalp ritmi bozukluğunun hayati bir öneme sahip olup olmadığına ancak uzman bir hekim, kapsamlı bir muayene sonucunda karar verebilmektedir.
AVNRT ve WPW Sendromu ismiyle anılan iki rahatsızlık, kalp ritmi bozukluklarında yaygın olarak görülen sebepler arasında yer almaktadır. EKG taraması ise doktorlara hastanın kalp ritminin bozuk olup olmadığı konusunda oldukça kapsamlı ve yararlı bir bilgi vermektedir. Genel olarak hastaların temel şikayeti rahatsız edici boyutlara varan çarpıntı olurken, kalp ritim bozukluğunun birçok farklı şikayete de sebep olabileceği unutulmamalıdır. Kateter ve ilaç uygulamaları ile hastaların tedavi olmasını sağlamaya çalışan modern tıp, ayrıca kalp pili takılması gibi tedavi yöntemlerine de başvurabilmektedir.
Bazı durumlarda uzman hekim tarafından yapılan kapsamlı muayene sonucunda hastadaki kalp ritim bozukluğunun hayati derece büyük bir sağlık sorunu olduğuna ve acil müdahale yapılması gerektiğine karar verilir. Bu tür kritik durumlarda cerrahi müdahaleler de yapılmaktadır. Cerrahi müdahalelerde hekimin uzmanlığı kadar beraberindeki ekibin deneyimi de büyük önem kazanmaktadır. Kalp ritim bozukluğu kesinlikle ama kesinlikle “bilgi almak için dahi olsa” internet sitelerinden önce vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurulmasını gerektirecek kadar mühim bir sağlık sorunudur.