Kansızlık rahatsızlığı, diğer adıyla anemi nedir?
Vücudumuzun her bir noktası, atardamar, toplardamar ve kılcal damarların aracılığını yaptığı, kanlar tarafından beslenerek, yaşamsal faaliyetlerini sağlayabilmektedir. Kan, vücudumuzun bir nevi yakıtı mesabesindedir. Bu sebeple, organlarımızın düzenli bir şekilde çalışabilmesi için, kan durumunun vücutta, gereğince sağlanmış olması elzem niteliğindedir. Kan yetişkin bir kimsede ortalama olarak, 5-6 litre civarında bulunmaktadır. Bu, vücudumuzun ağırlığının yaklaşık olarak yüzde 8 veya yüzde 9’unun kan olduğunu ifade eder. Kanın ise, yarısı hücrelerden oluşmaktadır. Diğer yarısı da, sıvı şeklindedir.
Kan açıkladığımız bu oranların altında bir düzeyde seyretmesi demek, yaşamsal faaliyetlerde sıkıntıların baş göstermesi demektir. Bu sıkıntılar, kansızlık rahatsızlığının belirtileri olarak karşımıza çıkmaktadır. Belirtilerine kısaca değinecek olursak; çarpıntı, baş dönmesi, aşırı yorgunluk –ki bu yorgunluk hastanın herhangi bir efor sarf etmemiş olmasından kaynaklanır, halsizlik halidir- gıdaların alınmasında yaşanan sıkıntılar, kusma, zayıflık gibi belirtileri vardır. Bunun yanında saçların dökülmesi de, eğer kalıtsal bir durum yoksa, kansızlığın belirtisi olarak, listelenmektedir. Çünkü deri altına ulaşamayan kanlar, orda ki saç hücrelerinin beslenememesine, böylece dökülmesine sebep olmaktadır.
B12 vitamininin yeteri miktarda alınamaması, hastalığı körükleyen bir sebeptir. Demir ve folik asit eksikliğinden kaynaklı hastalık, tedavi süreci aksatıldığında daha büyük hastalıklara gebe olabilecek bir duruma neden olabilir. Bu sebeple vücudumuzun bizlere vermek istediği mesajı, iyi bir şekilde almak zorundayız. Yani kansızlık, diğer adıyla anemi hastalığının vücudumuzda ki belirtileri, yaratıcının insana sunduğu bir rahmet misalidir. Çünkü vücut, her zamanki işleyişinden farklı bir boyuta geçtiğinde, bunu fark ediyor ve gerekli uyarılarla, emanetçi olan bizlere haber veriyor. Bu aşamada bizim yapmamız gereken bu iletiyi alıp, gereken yerlere giderek, tedavi sürecini başlatmaktır.