Kartalların yaşamı ve özellikleri
Genel yaşam alanları dağlık bölgeler ve ormanlar olan kartallar, binlerce yıldır insanoğlunun merak ettiği ve hayranlıkla izlediği canlılar arasında yer almıştır. Atmacagiller familyasının en ünlü üyeleri olan kartallar aynı zamanda “en yükseğe çıkan” kuşlar olma özelliğine de sahiptir. Kartalların insanlar tarafından hayranlıkla izlenen özelliklerinden biri de, karadaki birçok farklı canlı türünü avlama konusunda hünerli oldukları gibi diğer havada da oldukça çevik bir biçimde avlanabilmeleridir. Güçlü pençeleri, eğri ve oldukça sivri gagaları, kaslı bacakları ve tüylerle kaplı gövdeleriyle estetik anlamda da insan gözüne farklı gelen bu canlılar dünya üzerinde birçok farklı türde ve son derece geniş bir alanda yaşamını sürdürmektedir.
Diğer yırtıcı kuşlara göre son derece iri bir gövde ve baş yapısına sahip olan kartallar, bu özellikleri ile Atmacagiller familyasının en geniş beslenme menüsüne sahip üyeleridir. Yırtıcı kuşlar söz konusu olduğunda besin zincirinin en üstünde yer alan kartallar, muazzam derece gelişmiş bir görme yeteneğine sahiptir. Kilitlendiğinde gerçek anlamda bir kelepçe görevi gören kuvvetli pençeleri sayesinde avlarını uçarak da taşıyabilir ve böylece yuvadaki yavrularının beslenmesini sağlayabilirler. Gelişmiş ve sivri gagaları avlarının etlerini zorlanmadan parçalamaları sağlar. Kartalların yırtıcı kuşların dahil olduğu besin zincirinin tepesinde yer almasının en büyük nedenlerinden biri de, çok yüksek irtifada uçarken dahi yerdeki avları görebilmelerini sağlayan gelişmiş göz sistemine sahip olmalarıdır.
Kartalların gözbebekleri, kafataslarının yapısı ile kıyaslandığında olması gerekenden çok daha büyüktür. Son derece geniş gözbebekleri sayesinde göze giren ışık artmakta ve göz yapısı sayesinde oldukça net bir görüşe sahip olmaktadırlar. Avlarına hissettirmeden yüksek irtifadan takip yapan kartallar, havada yüksek manevra kabiliyetine sahip olduklarından hızlı bir dalış yaparak yerdeki avlarını gafil avlamaktadır. Yuvalarını genellikle hakim oldukları bölgedeki en yüksek alana kuran kartallar, kayalık ya da ağaç tepelerine yumurtlamayı seçerler. Altı ile sekiz hafta arasında değişen kuluçka süresinin ardından yumurtadan çıkan kartal yavruları birkaç adet olsa dahi çok büyük oranda yalnızca bir tanesi yaşamını sürdürür.
Kartal yavruları arasında yaşama ihtimali en yüksek olan, her zaman yumurtadan çıktığında diğer yavrulara kıyasla en büyük olandır. Ebeveynlerin yuvaya getirdiği av etkinden en büyük parçayı alan bu iri yavru kısa süre içinde gelişirken, diğer yavrular kısa süre sonra açlıktan ya da yetersiz beslendiği için tam olarak gelişemediği için yuvadan ilk uçuşta yere düşerek yaşamını yitir