Kepeğin faydaları ve zararları
Aslında her insanda görülen ölü hücrelerin oluşturduğu derinin dökülmesi sonucunda oluşan kepek, tamamen doğal olan bir sürecin düzenli olarak tekrarlanmasıdır. Her insanın saç derisindeki hücreler düzenli olarak ölmekte ve yerine de yenileri gelmektedir. Kepek olarak bahsedilen durumun bir sorun haline dönüşmesi ise bu zaten her insanda var olan döngünün normalden daha hızlı ve etkin bir biçimde gelişmesinden kaynaklanır. Aşırı bir hale geldiğinde kişinin saçlarında küçük beyaz topaklar halinde görünen ve belki de en büyük zararı kötü bir görünüm olan kepeğin, bilim insanlarının yaptığı incelemeler sonucunda oldukça farklı nedenlerden ötürü görülebildiği anlaşılmıştır. Kepeğin zararları arasında sayılabilecek temel sorun, bu beyaz yağlı oluşumların saç derisinde kaşıntıya neden olması ve kişinin de saçlı deriyi kaşırken bölgeye zarar vermesidir. Gün içinde farkında olmadan sürekli kaşınan saçlı deride yaralar oluşabilir ve bu açık yaralara da dış ortamdaki mikroplar kolayca yerleşerek enfeksiyon oluşmasına sebep olabilir.
Bir “cilt” problemi olarak nitelendirilen kepek, çocukluk yıllarından yaşlılık dönemine kadar her insanın hayatın her zaman görülebilir. Deri gözeneklerinin tıkanmasına ve bu nedenle de saçlı derinin nefes alamamasına sebep olan kepek sorunu, ilerledikçe saç hücrelerinin de zayıflamasına neden olabilir. Kepeğin zararları arasında en önemlilerinden biri olarak sıralanan bu sorun, pullanma neticesinde saçlı deri üzerinde bir ölü deri tabakası oluşmasını sağlar. Bu katmanın sorunun büyüklüğüne göre çok kısa süre içinde de oluşması, saçlı derinin izole olarak buradaki hücrelerin işlevlerini normal bir şekilde gerçekleştirememesine sebep olabilir. Ayrıca kepeğin neden olduğu temel sorun, sürekli ölü derinin atılması gerektiği halde üstte bir kepek tabakası olduğundan dolayı saçlı derinin ölen hücrelerden kurtulamamasıdır.
Kepeğin kendisi ölü hücrelerin dışarı atılmasından kaynaklansa da, bu yapının cildin üzerini kaplaması halinde bu doğal döngüde de aksama olur ve saçlı deri kendini yenileme faaliyetlerini olması gerektiği gibi yürütemez. Kepeğin faydaları konusunda da halk arasında çok çeşitli “söylentiler” bulunsa da, aslında ölü hücrelerden oluşan bir yapı olduğu için kepeğin insan sağlığı açısından bir faydası ve saçların daha güzel görünmesine de bir katkısı bulunmamaktadır. Sedef gibi çok kapsamlı ve sürekli tekrar eden cilt sorunlarında çok daha şiddetli şekilde seyreden kepek sorunu, basit kepek giderici şampuanlarla da önlenemeyebilir. Önemsenmesi gereken bir cilt sorunu olduğu için küçük büyük fark etmeden kepekten kurtulmak için muhakkak uzman bir hekime başvurulması gerekir.
yaa bir türlü kurtulamıyorum