Ketum ne demektir?
Günlük hayatta sık sık duyduğumuz kelimelerden biridir “ketum”. Ketum; Arapça kökenli bir kelime olup, “çok konuşmayan, iyi sır saklayan, ağzı sıkı” anlamına gelmektedir.
Nietzsche’nin bir sözü vardır ki; ketum olmanın ne denli zor, ne denli erdemli olduğunu en iyi şekilde anlatır:
“İnsanlar arasında yaşamak güçtür. Susmak güçtür de ondan.”
Sosyal yaşamda, karşı tarafa her anlamda güvenebilmek büyük bir ihtiyaç haline gelmiştir. Zira, iki kişi arasında kalması gereken birçok konunun, birçok kişi ile pervasızca paylaşıldığına sıklıkla şahit olmaktayız. Modern yaşam bazen ilişkilerin erdemlerden uzak, yüzeysel yaşanmasına neden olabilmektedir. Böyle bir toplumda ketum olmayı başarabilen insanlar ister istemez öne çıkmaktadır. Nadir olarak karşılaşılan ketum olma hali bir erdemdir; güzel ahlaktır.
Ketum olmayı Atilla İlhan’ın kelimeleri ile de tanımlamak mümkündür:
“Ne kadar da ketumdur, katlandığı acıları, atlattığı tehlikeleri anlatmayı hiç sevmez.”
Atilla İlhan’ın dikkat çektiği şekli ile ketum olmak; sadece başkalarına dair olanları değil, kendisine dahil olanları da anlatmamak demektir. Bu bazen, kişinin tanınmasında ve anlaşılmasında sorun teşkil edebilmektedir. Bu nedenle, ketum olmayı, hiç konuşmamak hiç anlatmamak olarak sadece sırlar konu olduğunda anlamak en uygun yol olacaktır. Kişilerin kendilerini doğru izah etmeleri, açık olmaları iyi birşeydir zira. Ancak tabii ki herşeyde ve her konuda olduğu üzere, bu konuda da ölçülü olmak gerekmektedir.
Ketumiyet; aynı zamanda bir özgüven ve kararlılık ifadesidir. Ketum kişi; söylemediklerinin efendisi olma ayrıcalığını doyasıya yaşar. Ketum kişi neyi nasıl yapacağına kendi karar verir, önünü görür, yolu nettir. Bu nedenle de güçlüdürler, karizmatiktirler.
Konuşmak, anlatmak kolaydır. Size teslim edilen sırlara emanet gözüyle bakmayıp, ilk fırsatta üçünkü kişiler ile paylaşmak teknik olarak zor değildir. Ancak, bu şekilde davranıldığında uğranılan güven kaybını tamir etmek çoğu zaman imkansızdır. Bu nedenle, her insan ketum olmayı en azından denemelidir.