Krep pişirme teknikleri

Kahvaltı sofralarında olduğu kadar akşam yemeklerinde de değişik şekillerde kullanılan krepler, değişiklik arayanlar için oldukça iyi pratik bir seçenek. Çoğu insanın krep yapmak için değişik teknikleri olmasına rağmen orijinal krep tarifi sabittir. Kimileri tavaya her krep döktüğünde tereyağı koyar kimileri ise krep hamurunun içerisine kabartma tozu. Okuyacağınız bu tarif ve tekniklerin tamamı tarafımdan hem profesyonel mutfaklarda hem de kendi kahvaltı sofralarımda denenmiş olup, orijinal krep tarifini oluşturmaktadır.

Malzemeler

1 su bardağı un

1 su bardağı yağlı süt

1 adet orta boy yumurta

1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı

Derince bir kabın içerisine 1 bardak sütü dökün ve içerisine bir yumurtayı kırın. Mikseri düşük hızda çalıştırarak, yumurtanın süte tamamen karışmasını sağlayın. Daha önce elediğiniz bir bardak unu azar azar karışımın içerisine dökün ve mikserin hızını arttırın. Unun tamamını boşalttıktan sonra karışıma tuzu da ekleyin ve topaklanma olmadığından emin olana kadar 1-2 dakika karıştırın. Krep hamurunuz kullanım için hazırdır.

Pişirilmesi

Krep pişirmenin bazı püf noktaları vardır ancak iyi bir krep için gerekli olan tek şey; iyi bir tavadır. Piyasa da satılan krep tavaları bu iş için ideal olduğu gibi kaliteli olduğunu bildiğiniz herhangi bir teflon tava ile de kreplerinizi pişirebilirsiniz. Ocağınızın altını yakın ve tavanızı içerisine herhangi bir şey koymadan kızması için 2-3 dakika ocakta tutun. Daha sonra sadece ilk krep için tavanın içerisinde birkaç damla sıvı yağ (tercihe göre tere yağ da olabilir) dökün ve bir kepçe yardımı ile krepinizi tavaya yayın. Tavanın sapından tutarak krep hamurunun tavanın tüm tabanını kaplamasını sağlayın. Krep; tavanın tipine ve ateşin kuvvetine göre 1-2 dakika arasında pişer. Diğer tarafını da 1 dakika kadar pişirdikten sonra afiyet ile yiyebilirsiniz.

Püf noktası

  • Unu eleyerek koyarsanız krep hamurunuzda topaklanma olmaz
  • Krep hamuruna tuzu en son ekleyin çünkü tuz yumurtanın pişme işlemini başlatan bir unsurdur. Un ile karışmadan pişmeye başlayan yumurta, kreplerinizin yumurta kokmasına neden olacaktır.
  • Tavanın içerisine ilk krepi pişirmek için konan yağın cinsi önemli değildir çünkü bu yağ, sadece ilk krepin tavaya yapışmaması için konur. Daha sonraki kreplerde tavaya yağ koymanız gerekmez.
  • Krepin hamuruna konan sütün içerisindeki yağ zaten krepin yağlı olmasını ve dolayısı ile pişirme esnasında tavaya yapışmamasını sağlamaktadır. İlave eklenen yağlar krepin ağır olmasına neden olur.
  • Krepiniz tüm bunlara rağmen tavaya yapışıyorsa, tavanızın teflon yüzeyi miadını doldurmuş demektir.
  • İyi bir krep yağsız ve kabartma tozu olmadan hazırlanır. Lezzet vermek için kullanılan yağ ve soslar krep piştikten sonra üzerine sürülür.
  • Sütünüz yoksa krepinizi su ile de hazırlayabilirsiniz.