LED ampullerin özellikleri
Modern teknolojinin insan yaşamının en önemli parçalarından biri haline geldiği günümüzde, aydınlatma sistemleri de bu teknolojik gelişimden etkilenmekte ve yeni ampul çeşitleri üretilmektedir. Dünya çapında “yeni nesil” ampullerin belki de en çok tercih edilenlerinden olan LED ampuller (Light Emitting Diode, Işık Saçan Diyot), yarı iletken malzemeden üretilen elektronik devreli aydınlatma elemanlarıdır. LED ampul teknolojisi 100 yıla yakın bir süredir biliniyor olmasına rağmen maliyet esasları göz önüne alınarak düşünüldüğünde, bir ticari ürün olarak seri olarak üretilmesi ve böylece insanoğlunun kullanımına sunulması için uzun süre geçmesi beklenmiştir. Yaklaşık olarak 50 yıl önce ABD’de üretilmeye başlanmış ve sağladığı enerji tasarrufu fark edilince de dünya genelinde kullanılmaya başlanmıştır.
- Özellikleri
Morötesi (Ultraviyole), Kızılötesi (Infrared) ve görünür ışık olmak üzere oldukça geniş ve çeşitli dalga boyları üretebilme özelliğine sahip olan LED ampullerin tüketiciler için sağladığı en büyük avantaj ise enerji tüketimi yönünden oldukça cimri olmalarıdır. Standart bir ampulden çok daha düşük bir elektrik enerjisi tüketimine sahip olmalarına rağmen çok daha yüksek ışık verimliliği sunabilirler. “Lümen” olarak bilinen ışık akısı birimi ölçülerek LED ampuller ile standart ampuller kıyaslandığında, bu yeni nesil aydınlatma elemanlarının çok daha az bir enerji kullanarak standart lambaların ürettiği yoğunlukla ışık üretebildiği görülmektedir. Yüksek parlaklıkta ışık sunma özelliği ile sanayi alanından evde kullanıma kadar birçok farklı alanda büyük avantajlar sunan LED lambalar, ayrıca standart lambalara göre “çok daha uzun ömürlüdür”. Nispeten pahalı olsa da, aslında alım esnasında ödenen fazla ücret kullanım ile birlikte ortadan kalmaktadır. Zira çok daha uzun ömürlü olan ve binlerce saat boyunca yüksek parlaklıkta ışık vermeye devam edebilen LED lambalar, elektrik enerjisi yönünden de tasarruflu oldukları için daha ekonomik bir çözümdür.
RGB olarak bilinen “kırmızı-yeşil-mavi” aydınlatma imkanı sunan LED lambalar, bu özellikleri ile son derece geniş bir kullanım alanına sahip olmuştur. Dış cephe aydınlatması olarak sağladığı yüksek aydınlık, uzun ömürlülük ve uzun süre çalışma esnasında tükettiği elektrik enerjisi sebebiyle dünya çapında tercih edilen LED ampuller, mimari aydınlatma elemanı olarak da yaygın olarak kullanılmaktadır. Standart ampullerdeki gibi flaman taşınması gibi bir durum söz konusu olmadığından, hemen hemen her alanda rahatlıkla kullanılabilirler. Uzun yıllar boyunca pek çok sektörde kullanılan Floresan lambaları da lümen değeri yönünden geride bırakmaya başlayan LED lambalar, teknolojinin gelişmesi ile birlikte daha da yüksek verim sunmaya başlamıştır. Dünyanın en büyük kentlerinden biri olan İstanbul’un simgeleri arasında yer alan Boğaziçi Köprüsü’nün aydınlatılmasında da LED lambalar kullanılmıştır.